05-10-2024

Otvoreno pismo NSD Budva

Opštinski odbor Nove srpske demokratije - Budva uputio je otvoreno pismo, koje u nastavku prenosimo integralno:


Foto: OO NSD Budva

Dana 25. septembra tekuće godine, u iskrenoj želji da osiguramo transparentnost i zaštitu novinarskih prava u Budvi, obratili smo vam se javno putem dopisa, pozivajući novinare i uredništvo Lokalne javne televizije Radio Televizije Budva da javno objave informacije o pritiscima s kojima se suočavaju tokom obavljanja svojih profesionalnih dužnosti. Smatramo da je važno identifikovati lica i/ili institucije koje pokušavaju da ometaju rad novinara, kako bi se obezbijedila sloboda medija i pravo na objektivno izvještavanje.

Nažalost, do današnjeg dana nismo primili odgovor na naše pitanje, koje je od krucijalnog značaja ne samo za svakog zaposlenog u RTV Budva, već i za građane koji očekuju da njihov javni servis bude oltar neutralnog i tačnog informisanja. U demokratskom društvu, novinari igraju ključnu ulogu kao čuvari istine i vodiči javnosti, te je važno da budu zaštićeni od pritisaka i prijetnji.

Pitanje koje ostaje bez odgovora ukazuje na ozbiljnost situacije i predstavlja jasan alarm za reakciju. Smatramo da niko nema pravo da vrši pritisak ili putem ucjena manipuliše sa časnim novinarima. Novinarski poziv zahtjeva hrabrost i integritet, koji se ne smiju ugroziti usled pritisaka i straha od posledica.

Naša zabrinutost raste, jer građani nam se obraćaju sa informacijama da u preduzećima i ustanovama Opštine Budva kruže spiskovi podrške jednoj tzv. građanskoj listi, koji neodoljivo podsjećaju na neka prethodna vremena za koja smo se nadali da su iza nas, ali nas realnost demantuje. Pobjeda koja je ostvarena 30. avgusta ne smije biti pogažena i ukaljana ovakvim pritiscima i pokušajima ponižavanja. Zato pozivamo sve zaposlene u RTV, kao i u svim preduzećima u Budvi, da javno i bez straha podijele svoja iskustva ukoliko su doživjeli bilo kakav vid pritiska ili političkog mobinga, za koji smo informisani da se dešava ovih dana. Važno je da se svi zajedno borimo za očuvanje dostojanstva i slobode svakog pojedinca.

OO Nova srpska demokratija - Budva, još jednom vam pruža ruku i apeluje na novinare i uredništvo RTV Budva da se ne plaše da iznesu svoja iskustva i izazove sa kojima se suočavaju.

U slučaju da ne dobijemo zvaničan odgovor ili neku formu saradnje po ovom pitanju, dopisima ćemo se obratiti vladinim i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom medijskih sloboda. Želimo da ih pozovemo da stanu u odbranu RTV Budva i prava na nezavisno i slobodno informisanje.