10-10-2024

Petrovac Jazz Festival na najvećem umjetničkom festivalu svijeta: Nova stranica u promociji crnogorske kulture

Petrovac Jazz Festival će od 18. do 21. oktobra ove godine biti predstavljen na najvećem umjetničkom festivalu na svijetu u Kini, čime se otvara nova stranica u promociji crnogorske kulture.


Foto: Arhiva

Vinko Mihajlović iz Fondacije "Art Balkan asocijacija" govorio je više o festivalu u programu Radija Budve.

"U sklopu ove prezentacije, biće predstavljena i Fondacija Art Balkan Association, sa ciljem povezivanja sa međunarodnim umjetničkim i kulturnim zajednicama. Ovaj događaj nije samo prilika za isticanje naših festivala, već i za predstavljanje prestižnih nagrada koje dolaze iz Crne Gore. Na festivalu će biti prisutni ne samo gosti iz Kine, već i iz različitih dijelova svijeta, što će otvoriti vrata za potencijalne saradnje sa vašom medijskom kućom. U ovom kontekstu, Petrovac Jazz Festival će služiti kao svojevrsna "lična karta" ne samo Budve, već i cijele Crne Gore", kazao je Mihajlović.

Kako ističe, 2015. godine su bili pozvani od strane Ministarstva kulture na Art festivalu.

"Bili smo pozvani od Ministarstva kulture, bili smo u Pekin, Šangaj, Gonžo, Šanzena i Hong Kongu, a u međuvremenu bili smo i kao gosti, ali jedan dan samo, na ovom Art festivalu. Onda sam vidio o čemu se radi, ko je tu sve došao i mogu da kažem da je to dosta jaka priča. Prvo, ja sam jako počastovan, veoma sam srećan što sam pozvan, jer ovo ipak će da znači ja ne prezentujem samo festivale, nego promovišem i grad iz kog dolazim i državu i naravno što ću moći da tamo promovišem i da spomenem", kazao je on.

Prisustvo crnogorskih predstavnika na ovakvim manifestacijama ne samo da otvara vrata za nove međunarodne saradnje, već igra ključnu ulogu u pozicioniranju naše zemlje na svjetskoj mapi festivalskih dešavanja.