18-07-2024

Pogledajte plate po programu Evropa sad 2

Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.


Foto: gov.me

"Svakome u Crnoj Gori će biti povećanje zarade. Evropa sad 2 se odnosi na oko 300 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori, koji će imati značajna povećanja zarada, u prosjeku preko 20 odsto“, rekao je Spajić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena Fiskalna strategija do 2026. godine, čiji je dio i program Evropa sad 2.

Prema tom dokumentu, smanjenjem doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje omogućava se poslodavcima da jedan dio troška koji nastaje usljed povećanja minimalne zarade kompenzuju kroz manje doprinose.


Foto: gov.me

Poslodavci koji trenutno isplaćuju zarade zaposlenima iznad nove minimalne zarade ostvaruju isključivo uštedu na troškovima rada i pored povećanja neto zarade.

"Dakle, rast neto zarada zaposlenog ostvaruje se po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog. Dok poslodavac ostvaruje uštedu po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca", piše u dokumentu.

(RTCG)