22-07-2024

Pojačane kontrole kupališta: Nedostatak spasilaca i nepoštovanje pravila da pola plaže mora biti oslobođeno najčešći prekršaji

Služba za kontrolu morskog dobra je pooštrila kontrole kupališta jer situacija koju zatiču na terenu nije idealna. Naime, najčešće uočeni prekršaji su da zakupci nisu oslobodili polovinu kupališta od plažnog mobilijara, a spasioce ne zatiču u spasilačkoj kuli, već u plažnim barovima pokrivajući druga radna mjesta.

Foto: Portal RTB/Arhiva

Rukovodilac Službe za kontrolu morskog dobra Srđan Radić za Polis ističe da kupališta treba da izgledaju bolje, kako bi turistička ponuda bila što primamljivija za turiste.

“Situacija na kupalištima nije idealna kada je riječ o poštovanju pravila 50% oslobođenosti od plažnog mobilijara i dovoljnom broju spasilaca. Što se tiče otvorenosti kupališta, ta situacija je u redu, kao i stanje čistoće, s tim što smo imali crveni meteo alarm, ali šteta se nedugo nakon toga sanirala i stanje na terenu je sada dosta bolje”, navodi Radić.

Iako je osnovna funkcija spasilačke službe da brine o bezbjednosti kupača, na terenu su zatekli drugačiju situaciju.

“Poseban akcenat smo stavili na to da nije dovoljno da spasilac posjeduje spasilačku licencu ili radi u istom lokalu ili restoranu. Njegova funkcija je da bude u spasilačkoj kuli i spašava ljudske živote. Ljudski život nema cijenu, i spasioci treba da budu na svojim radnim mjestima”, dodaje on.

Ovom prilikom, Radić se osvrnuo i na divlje objekte koji se nalaze na šetalištu.

“Imali smo zajedničku akciju sa Komunalnom policijom, i neki divlji objekti su na kratak period bili uklonjeni, te je par večeri stanje na šetalištu bilo bolje. Ali svjedoci smo da su poslije par dana isti objekti vraćeni na teren, i mi ćemo svojim urgencijama morati ponovo da iniciramo da ljudi rade svoj posao”, zaključio je Radić.

Trenutno je otvoreno preko 550 kupališta na crnogorskom primorju, a u Službi za zaštitu morskog dobra ima dovoljan broj zaposlenih kako bi svaka lokacija bila pokrivena.