17-09-2024

Pojačane mjere bezbjednosti u budvanskim školama: Uvođenje video nadzora i pilot program protiv nasilja

U cilju unapređenja bezbednosti u školama, Odjeljenje bezbednosti Budva i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) preduzimaju značajne korake. Ove mjere uključuju uvođenje video nadzora i sprovođenje pilot programa protiv nasilja i vandalizma.

Pojačane mjere bezbjednosti u budvanskim školama: Uvođenje video nadzora i pilot program protiv nasilja | Radio Televizija Budva

Foto: OB Budva

Željko Kadović, komandir Odjeljenja bezbjednosti Budva, u izjavi za Radio Budvu istakao je da su ove godine, kao i prethodnih, policijski službenici aktivno angažovani u regulisanju saobraćaja u zonama osnovnih i srednjih škola.

„Zbog velike frekvencije vozila i prebukiranosti škola, naši policajci su prisutni ujutro i popodne, kako bi obezbijedili nesmetan protok i sigurnost djece,“ rekao je Kadović.

On je dodao da policijski službenici, u uniformi i civilu, redovno obilaze škole i održavaju kontakte sa nastavnim osobljem, čime se doprinosi opštoj bezbjednosti.

Uvođenje video nadzora u školama

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije planira uvođenje sistema video nadzora u osnovnim i srednjim školama.

Slavica Dragović iz MPNI naglasila je važnost ovog sistema za povećanje sigurnosti djece i zaposlenih.

„Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo sve potrebne korake za zakonitu instalaciju video nadzora i obavijestilo škole o daljim postupcima,“ rekla je Dragović u izjavi za Radio Budvu.


Pored tehničkih unapređenja, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga pokreće pilot program za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama. Ovaj program, koji obuhvata deset crnogorskih opština, uključujući Budvu, podrazumjeva angažovanje asistenata koji će raditi na prevenciji nasilja u školama.

„Juče smo potpisali sporazum sa 26 direktora škola i od danas očekujemo prisustvo asistenata, čime će se stepen bezbjednosti podići na viši nivo,“ istakla je Dragović.

Uvođenje video nadzora i pilot program protiv nasilja predstavljaju ključne inicijative za povećanje sigurnosti u školama. Kombinovanjem pojačane policijske regulacije saobraćaja, tehničkih unapređenja i obrazovnih programa, nadležne institucije teže stvaranju sigurnijeg okruženja za učenike i zaposlene. Ove mjere su važan korak ka obezbjeđivanju bezbjednog i podržavajućeg školskog okruženja u Budvi i širom Crne Gore.

J.M.