13-10-2024

Porodica Antonioli: Viševjekovna tradicija i prva apoteka u Budvi

Porodica Antonioli, jedna od najstarijih budvanskih porodica, živi u Budvi od 14. vijeka, čuvajući bogatu istoriju i tradiciju. Dalibor Antonioli, potomak ove porodice, podijelio je sa slušateljima Radija Budve detalje o njihovoj prošlosti, uključujući osnivanje prve apoteke u Budvi.

Porodica Antonioli: Viševjekovna tradicija i prva apoteka u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

"Prema zapisima koje čuvamo u našoj kući i koji se nalaze u kotorskom arhivu, porodica Antonioli je prisutna u Budvi još od 1590. godine", kaže Antonioli. Još značajnije, 1600. godine, na temeljima sadašnje zgrade u Budvi, porodica je otvorila prvu apoteku u ovom gradu.

"U to vrijeme, apotekari su se bavili ne samo izdavanjem ljekova, već i vidarstvom, sakupljanjem ljekovitog bilja i pružanjem pomoći ranjenima. Ljudi su tada živjeli u čistoj sredini, pa su ljekovite biljke bile od izuzetnog značaja", prisjeća se Antonioli. Takođe, porodica je 1620. godine otvorila jednu od najpoznatijih apoteka u Kotoru, čime je značajno doprinijela razvoju medicine i farmacije u ovom regionu.

Porodica Antonioli, kroz svoje višestoljetno nasljeđe, ostaje simbol istorije i tradicije Budve, a njihova prva apoteka predstavlja važan dio kulturne baštine grada.

Tekst priredila redakcija portala