04-10-2024

Posjeta predstavnika Balkan River Samita Regionalnom vodovodu

Predstavnici Balkan River Samita, koji se održao u Podgorici, posjetili su Regionalni vodovod i upoznali se sa problemima devastacije korita rijeke Morače i ekocidom koji je počinjen proteklih godina, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.


Foto: Regionalni vodovod

Tokom posjete, učesnici foruma – zaštitnici rijeka i aktivisti iz oblasti ekologije, energetike, turizma, te stručnjaci iz drugih sektora – dobili su detaljne informacije o izazovima s kojima se suočava Regionalni vodovod u očuvanju druge zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre.

Kako navode, domaćin ove posjete bio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić. U posjeti su učestvovali i nevladini aktivisti Vuk Vujisić i Vuk Iković, koji su dali svoj doprinos razgovoru o strategijama za buduće očuvanje rijeke Morače.


Foto: Regionalni vodovod

Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, izrazio je zadovoljstvo posjetom predstavnika Balkan River Samita, ističući važnost zajedničkih napora u borbi za očuvanje rijeka. On je naglasio da devastacija korita rijeke Morače, usljed neodgovorne eksploatacije šljunka i pijeska, predstavlja ozbiljan problem ne samo za ekosistem, već i za vodosnabdijevanje crnogorskog primorja, koje zavisi od Morače i izvorišta Boljesestre.

Jedan od ključnih ciljeva sastanka, kako dodaju, bio je razmatranje dugoročnih strategija koje bi mogle pomoći u zaštiti ovog važnog ekosistema. Učesnici su diskutovali o različitim mogućnostima održivog razvoja i načinima na koje bi se mogao unaprijediti balans između očuvanja prirodnih resursa i odgovornog korišćenja rijeka u svrhu vodosnabdijevanja i energetike.

"Više od deset godina, kampanja "Sačuvajmo plavo srce Evrope" radi na zaštiti rijeka slobodno toka širom Balkanskog poluostrva, od Slovenije do Grčke. Predstavnici ovog pokreta, zajedno s brojnim aktivistima sa Balkana, postigli su značajne uspjehe u očuvanju rijeka. Iako je do sada mnogo urađeno, borba za očuvanje rijeka daleko je od završene, jer se stalno pojavljuju novi izazovi koji prijete njihovom opstanku. Ova posjeta je važan korak u povezivanju regionalnih napora za očuvanje rijeka, kako bi se obezbijedilo da rijeka Morača i drugi vodotoci ostanu zaštićeni za buduće generacije", zaključuje se u saopštenju.