28-06-2024

Potencijali Brajića sve privlačniji turistima i izletnicima

Trajno zatvaranje deponije čvrstog otpada, uređenje i asfaltiranje puteva neke su od aktivnosti koje su u prethodnom periodu realizovane na području Brajića. U savjetu MZ napominju da je taj dio budvanske opštine sve privlačniji turistima, te ukazuju da bi projekat odmorišta bio značajan za dalju valorizaciju.

Potencijali Brajića sve privlačniji turistima i izletnicima | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Član savjeta MZ Brajići Željko Dapčević za Polis se osvrnuo na najznačajnije projekte koji su na ovom području realizovani u prethodnom periodu istakavši da su preduzeli veliki broj aktivnosti.

„Prvo i značajno što bih rekao je da smo trajno zatvorili deponiju koja je bila krucijalni problem mještana Brajića. Tu bih mogao da istaknem izvanrednu saradnju Komunalnog preduzeća koji su do zadnje stavke ugovora koji smo imali ispoštovali, tako da smo tu deponiju sanirali, zatvorili i u nekoj perspektivi da napravimo neko izletište na toj lokaciji. Zatim smo uradili jedan ozbiljan projekat, kilometar i sto metara, asfaltirali smo put od glavne magistrale do sela Stojanovići, gdje smo imali podršku Opštine Budva na čelu sa sekretarom Sekretarijata za investicije Jokom Popovićem koji su nam dali podršku", kazao je Dapčević.

On je naglasio da su potencijali Brajića sve privlačniji turistima i izletnicima.

"Ljudi traže, neki mir neku tišinu. Budva je na nekih 18 kilometara od Brajića, Cetinje nekih 14 kilometara taklo da je ovdje klima totalno drugačija i mislim da ima perspektiuvu. Treba zadržati postojeće stanje kuća, ja sam pristalica da to ostane koliko je moguće u nekim seoskim okvirima da ne poprimi neku betonozaciju kao što je nažalost Budva svih ovih godina i mislim da ima ozbiljnu perspektivu“, dodao je.

Ekspaniziju turizma podstakao bi i završetak projekta izletišta smatra Dapčević.

„Što se tiče izletišta, ono je planirano baš na deponiju koju smo zatvorili, na radost svih seljana, radi se projektna dokumentacija, uključene su sve strukture u tom projektu, naravno da očekujem pomoć i Opštine i svih institucija, ali to mi ne možemo sami", naglasio je Dapčević.

Napomenuo je da su u Mjesnoj zajednici fokusirani na revitalizaciju tvrđave Kosmač, ali i na izdavačku djelatnost, te je tokom 2023. godine objavljena monografija Brajići dr Rista Prentovića i Sava Martinovića i knjiga "Zaštita i revitalizacija tvrđave Fort Kosmač na Brajićima", autora Ivana Vratnice. Kako je rekao mještani se pripremaju i za obilježavanje 83. godišnjice od bitke na Brajićima koje će biti upriličeno 18. jula.