16-10-2024

Previranja u budvanskom Vodovodu

Pomoćnik direktora budvanskog Vodovoda i kanalizacije, Đorđije Vujović, najavio je podnošenje krivične prijave protiv izvršnog direktora ovog preduzeća Mladena Lakčevića zbog, kako je saopštio za Polis, narušavanja javnog interesa u vodosnabdijevanju građana Budve tokom turističke sezone. Vujoviću je juče poštom uručeno rješenje o raskidu radnog odnosa zbog povrede radne obaveze, neblagovremene prijave da nije na radnom mjestu zbog bolovanja.


Foto: Portal RTV Budva

“Kao što je građanima Budve poznato, u ljetnjem periodu, počev od 1.08. do negdje 15, pa čak i danas u pojedinim kotama, nije bilo vode. Pojedina gradska naselja na višim kotama ili nisu imala vodu ili je bilo neuredno snabdijevanje u vidu lošeg pritiska. Kao pomoćnik direktora nisam mogao da saznam šta se dešava, jedino što smo dobijali kao informaciju iz Vodovoda je da je loša hidrološka isutacija. Međutim, to nije u pitanju, vode je u izvorištu bilo u izobilju. Ovo pričam na osnovu podataka koje sam prikupio i stojim iza onoga što kažem. Naše najvažnije izvorište koje daje najveću količinu vode je Podgor, koje u ljetnjim mjesecima treba da daje 200 l vode u sekundi, a davalo je samo 40 l vode u sekundi. Od četiri pumpe radila je samo djelimično jedna pumpa, a razlog za takvo stanje je neodržavanje, nemarno i nasavjesno poslovanje, a odgovoran za to je izvršni direktor Mladen Lakčević", ističe Vujović.

Kako tvrdi, vodosnabdijevanje Budve je riješeno prije više od deset godina prolaskom Regionalnog vodovoda i sanacijom lokalnih izvoršita.

“Da je Podgor radio u punom kapacitetu, Budva takav problem ne bi ni osjetila. Kada je vidio da ne radi u punom kapacitetu, da ga sanira, Budva bi imala vode, a on je pristupio nečemu laičkom, odnosno isključivanju visokih kota vode. Naime, usmeno je naredio radnicima Vodovoda da gase sve kote visoke pumpe - Babin do, Bijeli do, Prijevor, Svinjišta, Ivanovići, čak je u jednom trenutku ugasio i Petrovac. Da bi Budva imala vode, on je ugasio niske kote u Petrovcu, preusmjeravanjem vode iz Reževića. I to je apsolutno vrhunac, u najmanju ruku ću reći neznanje. Ja sam se nadležnima obratio 25.09, do danas nisam imao nikakav odgovor, ali sam odgovor dobio od Vodovoda. Formalno pravni razlog za prekid mog stalnog radnog odnosa je što sam zakasnio da poslodavcu dostavim da sam na bolovanju. Nisam ga obavijestio u roku od tri, već u roku od pet dana, i to je formalni razlog, a pravi je isključivo ovaj moj dopis", navodi Vujović.

Rješenje o otkazu Vujoviću je uručeno juče putem pošte, a on je najavio da će pravdu tražiti na sudu.

Demanti Mladena Lakčevića v.d. Izvršnog direktora D.O.O. „Vodovod i kanalizacija“ Budva prenosimo integralno:

Želio bih ovom prilikom da demantujem navode gospodina Đorđija Vujovića, u kojem je iznio nizm netačnih informacija ili poluinformacija i doveo javnost u zabludu.n Prva stavka u saopštenju g-dina Vujovića, koja se tiče prekida vodosnabdijevanja u periodu od 1.08.- 15.09.2024. godine, pa i do dana današnjeg, na teritoriji našeg grada, je potpuno netačna. Istina je da je dolazilo do učestalijih problema u vodosnabdjevanju u vidu kvarova na cjevovodu i pumpnim stanicama nekih desetak dana u drugoj polovini avgusta. Problemi koji su se pojavljivali u radu sistema u vidu kvarova (na mreži i pumpnim stanicama) rješavani su brzo, efikasno i profesionalno. Ističemo da smo se trudili da probleme - kvarove rješavamo u kasnim večernjim časovima, a ne usred dana, kako građani i turisti ne bi trpjeli zbog toga. Za preusmjeravanje vode iz CS Reževići nije bilo nikakve potrebe, da ne kažem da je taj navod potpuni apsurd. Petrovac se snabdijeva sa dva izvorišta (Reževići i Buljarica) i dodatno iz Regionalnog vodovoda.

Petrovac nije imao nikakvih većih problema sa vodonsabdijevanjem
tokom cijele ljetnje sezone, osim par dana prilikom kvara na primarnom cjevovodu na lokalitetu Skočiđevojka sa čim su svakako građani i bili upoznati, a takođe postoje radni nalozi o sanaciji kvarova koji to potvrđuju. Crpna Stanica Podgor se redovno održava i operativna je, ali nije najznačajnija, niti će biti primarna stanica za funkcionisanje našeg sistema, iz razloga što naše Društvo nema primat nad vodom sa ovog izvorišta (po ugovoru), već možemo koristiti samo preliv koji ne preuzme Vodovod Cetinje.

Dalje je potrebno istaći da:
- Sa iste pumpamo u ljetnjem periodu svaki raspoloživi kubik, dok u zimskom periodu uzimamo
onoliko koliko nam je potrebno u sistemu;
- Izvorištu Vrela - Podgor izdašnost ljeti znatno opadne, isto se može vidjeti kroz izvještaje iz
prethodne godine u istom periodu;
- Ove godine zbog suše, u drugoj polovini mjeseca avgusta smo uzimali samo nešto preko 30 l/s.

Sve navedeno je lako provjeriti tražeći informaciju Vodovodu Cetinje, jer i oni imaju isti problem krajem ljeta, kad je velika suša. Kapacitet ove stanice je 230 l/s, a ne 200 l/s kako navodi g-din Vujović. Dalje demantujem navode da navedena stanica ima četiri pumpe, ima ih zapravo pet. Trenutno preuzimamo 100 l/s, što znači da u ovom periodu rade dvije pumpe, koje zadovoljavaju trenutne potrebe. Niko nije izdavao nikakva naređenja za gašenje bilo kojih pumpi tokom ljeta. U dijelu sistema sa kojeg se
snadbijevaju naselja Prijevor i Svinjišta u toku cijele ljetnje sezone nije bilo nikakvih većih problema, a dok se postavlja pitanje kako smo gasili pumpe u naselju Bijeli do kad u tom naselju ne postoje pumpe.

Sve ovo pokazuje koliko je gospodin upućen u poznavanje sistema i poslovanje Društva. Zatim g-din Vujović navodi kako je vode na izvorištima bilo u izobilju, kako nije bila loša hidrološka
situacija, što je takođe netačno, jer je ova godina bila sušna godina, tako da čak i Regionalni vodovod u određenom periodu nije raspolagao sa dodatnim količinama vode, a da je velika suša bila na teritoriji cijele Crne Gore i da su svi bili pogođeni, moglo se vidjeti po objavama Vodovoda Tivat, Kotor, H. Novi, Bar, Podgorica itd.

Apelujem na sve Vodovode u Crnoj Gori da kontaktiraju g-dina Vujovića, da im iz „njegovih izvora informacija“ objasni i gdje se nalaze ti izvori vode u izobilju, jer bi na taj način dao veliki doprinos da se u cijeloj državi riješi hidrološka situacija. Dalje me interesuje kako kao pomoćnik direktora nije mogao da sazna kakva je situacija sa vodosnabdijevanjem, ako je prvi čovjek iza izvršnog direktora i ima direktni pristup svim informacijama o poslovanju Društva. Ja sam radni odnos u ovom Društvu započeo 1.10.2022. na mjesto Direktora prodaje, a 22.03.2024. godine sam postao v.d. Izvršnog direktora, a za
svoj radni vijek proveden u Društvu sam dotičnog gospodina gledao u prostorijama firme samo kad donosi doznake za bolovanje ili preuzima Novogodišnje paketiće.

Zatim želim da demantujem da nam se obratio 25.09.2024. godine i da je potom dobio prekid radnog odnosa. Istina je da smo mu 11.10.2024. poslali poštom Rješenje o prekidu radnog odnosa, koje mu je na kućnu adresu isporučeno 15.10.2024, a on se 11.10.2024. godine u poslijepodnevnim časovima obratio nadležnima sa svojim saopštenjem, te ne stoje navodi da je zbog ovog saopštenja dobio otkaz. Interesuje me i zašto nije reagovao na navedene probleme sa vodosnabdijevanjem našeg grada u drugoj polovini avgusta, kada su bili aktuelni, nego je čekao polovinu oktobra. Razlog za otkazivanje Ugovora o radu Vujović Đorđija je nepostupanje u skladu sa važećim zakonom o radu, jer isti nije blagovremeno dostavio potvrdu o privremenoj spriječenosti za rad, kao ni izvještaj o privremenoj spriječenosti izdat od strane izabranog doktora.