27-09-2024

Promocija autobiografske knjige Senade Beglerović Leković “Toplinom duše”

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve  u Modernoj galeriji “Jovan Jovo Ivanović”, u petak 27. septembra 2024 godine, sa početkom u 19 časova biti održana promocija autobiografske knjige Senade Beglerović Leković “Toplinom duše”.

Promocija autobiografske knjige Senade Beglerović Leković “Toplinom duše” | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

O knjizi će govoriti: prof. Danica Lončarević, dipl. novinar i dramaturg Miloš Boreta kao i autorka, a moderator je novinar Miodrag Migo Ðurović.

Muzički gosti na promociji knjige su: Mirsada Šabanović (Tuzla), Šefćet-Šećo Hasani (Podgorica) i Harmonija (Budva).

Senada Beglerović Leković, rođena u Sarajevu, jedna je od najpoznatijih interpretatora sevdalinke i izvornih narodnih pjesama. Karijeru je započela kao solista na RTV Sarajevo gdje se i dalje čuva perko stotinu njenih arhivskih snimaka.

Dobitnica je mnogih nagrada na Međunarodnim festivalima pjesama i igara: 1970- Poljska, 1973 – Italija, 1974 – Grčka.

Od ostalih nagrada i priznanja izdvaja: Nagrada novinara Jugoslavije za najbolju interpretaciju na Festivalu ,,Studentsko ljeto’’ u Maglaju (BiH) 1974. godine Državna nagrada Medalja rada koju joj je uručio Josip Broz Tito 1974. godine. Oskar popularnosti, Beograd 2013. Ličnost godine ,,Pod sjajem zvezda’’, Beograd - Nagrada za životno djelo na poljlu estrade, diskografije i sevdaha Srbije, regiona i dijaspore 2023. godine.
,,Vaskršnja ličnost godine – Sevdah dama’’ 2024.

Učestvovala je u mnogim muzičkim projektima RTV Sarajevo. Snimljen je i dokumentarni film o Senadinom životu i radu pod nazivom ,,Paralelna stvarnost’’, autora i redatelja Ibrahima Osmanbašića. U Podgorici 2021. godine u KIC „Budo Tomović” održala je Solistički koncert sevdaha pod nazivom “Melem
pjesma od meraka”.

Senada živi i radi na relaciji Sarajevo–Budva.