17-05-2024

Proširena odgovornost proizvođača za održivo upravljanje otpadom

U sklopu projekta "Proširena odgovornost za održivo upravljanje otpadom", koji realizuje NVO Zero Waste Montenegro uz podršku Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, kreirana je edukativna web strana koja svim zainteresovanima može pružiti informacije o konceptu proširene odgovornosti proizvođača.

Proširena odgovornost proizvođača za održivo upravljanje otpadom | Radio Televizija Budva

Foto: NVO Zero Waste Montenegro

Proširena odgovornost proizvođača uvedena je u mnogim zakonodavnim okvirima širom svijeta kako bi se osiguralo postojanje efikasnih procesa i infrastrukture za prikupljanje, sortiranje i recikliranje otpada od proizvoda i ambalažnog materijala. U Crnoj Gori, novi Zakon o upravljanju otpadom nalaže da privredno društvo koje stavlja na tržište Crne Gore električnu i elektronsku opremu, vozila, baterije i akumulatore, gume, ambalažu, plastične proizvode za jednokratnu upotrebu i ribolovni alat koji sadrži plastiku, ima obaveze u okviru proširene odgovornosti proizvođača.

Na pomenutoj web strani ćete naći animirani video i edukativne brošure koji na jednostavan način objašnjavaju suštinu proširene odgovornosti proizvođača, kao i zakonske obaveze u skladu sa novim Zakonom o upravljanju otpadom. U sklopu projekta organizovano je i devet akcija sakupljanja odvojenog otpada koje su obuhvatile širok spektar subjekata, od privatnih preduzeća do obrazovnih institucija.

Iz NVO Zero Waste Montenegro pozvali su organizacije i građane koje interesuje ova tema da posjete stranicu za više informacija.