19-02-2024

Registrovano 635 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, u Budvi 11

U Crnoj Gori je registrovano 635 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Registrovano 635 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, u Budvi 11 | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Iz IJZ su kazali da je kod 549 osoba bolest potvrđena laboratorijskim putem, PCR ili serološkim analizama, dok je kod 86 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Prema informacijama IJZ, od početka decembra u Crnoj Gori su zbog pertusisa bile hospitalizovane 33 osobe, dok je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

Iz IJZ su kazali da su nadležne epidemiološke službe epidemije pertusisa prijavile u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Baru, Nikšiću i Tivtu.

Kako je saopšteno, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina (246), a potom od 26 do 64 godine (97).

Navodi se da je u uzrasnoj grupi od šest do deset godina 91 oboljeli, od 16 do 20 godina 88, dok je u grupi od jedne do pet godina 71 oboljeli.

Među oboljelima od velikog kašlja je 15 mlađih od jedne godine i isto toliko starijih od 65 godina.

U uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina je 12 oboljelih.

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (475) i Danilovgradu (31), a potom u Beranama (26), Baru (21) i Nikšiću (15).

U Budvi i na Cetinju registrovano je po 11 oboljelih, a u Bijelom Polju, Kotoru i Tivtu po osam.

U Herceg Novom je sedam oboljelih, u Zeti pet, Mojkovcu tri, Andrijevici i Ulcinju po dva, dok je u Petnjici i Pljevljima registrovan po jedan oboljeli.

Iz IJZ su pozvali roditelje da vode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju.

„Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga je opasno, jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi – djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ-a su rekli da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

„Posebno apelujemo na osjetljive grupe da budu dodatno pažljivi i da, osim vakcinacije, primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za obolijevanje od velikog kašlja i gripa – čija je aktivnost posebno izražena od početka godine“, naveli su iz IJZ-a u saopštenju.

Oni su podsjetili da je, prema Stručno-metodološkom uputstvu, obezbjeđeno PCR testiranje za djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbjeđenja dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

(Mina)