03-08-2024

Saobraćaj na graničnim prelazima: Bez zastoja uprkos povećanom broju putnika

U poslednjih nekoliko dana, saobraćaj na svim graničnim prelazima u našoj zemlji odvija se nesmetano, uprkos značajno povećanom broju prelazaka državne granice.

Saobraćaj na graničnim prelazima: Bez zastoja uprkos povećanom broju putnika | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva/YT RTV Budva

Prema informacijama iz relevantnih službi, na svih 11 graničnih prelaza saobraćaj teče bez većih zastoja.

Evidentno je da imamo znatno povećanje prometa putnika i prevoznih sredstava kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na jun ove godine, istakao je za Radio Budvu Darko Vasiljević, inspektor Regionalnog centra Jug.

"Državnu granicu tokom jula prešlo je ukupno 2.066.499 putnika, što je za nekih 7,6 odsto veće u odnosu na 2023. godinu od 3,63%. Na graničnim prelazima, otvorenim za međunarodni pomorski saobraćaj, tokom jula je prešlo 1968 plovila. Kada su u pitanju vazduhoplovi, na aerodromu Tivat ostvareno je povećanje od 12,02% broja operacija. Broj operacija bio je 2302", dodao je on.

Na pitanje kada su kopneni granični prelazi najfrekventniji i koliko su duga zadržavanja Vasiljević je dao važne informacije.

"U poslijepodnevnim satima, od 15h do 21h. Zadržavanja su u mjeri naših kapaciteta i sa Zakonom o graničnoj kontroli primjenjujemo pojedostavljene mjere graničnih provjera, ali ne na štetu, već generalno na bezbjednosti Crne Gore", zaključio je on.