26-05-2024

Savez slijepih Crne Gore: Biračima s invaliditetom u Budvi onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava

Savez slijepih Crne Gore sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Budvi. Sedam mobilnih posmatrača/ica danas je obišlo svih 28 biračkih mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom.


Foto: SSCG

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Vrši se monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal.
Do 14:00 sati posmatrači/ce Saveza slijepih posjetili/e su svih 28 biračkih mjesta. Svim posmatračima/cama bilo je omogućeno nesmetano posmatranje.

Vezano za okolinu biračkog mjesta, tek 13.79% od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom.

Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 41.38% od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih 2 cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl.

Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan na 41.38% od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane, jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu. Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom tek na 13.79% od posmatranih biračkih mjesta. Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm.

Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nisu pravilno postavljene.

Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika/ca invalidskih kolica, 34.48% od posmatranih biračka mjesta bilo je u potpunosti pristupačno, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, a da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm.

Do 14:00 sati Savez Slijepih nije primio prijave osoba s invaliditetom o nepravilnostima.
Podaci koje smo dobili danas ukazuju na nepoštovanje preporuka

Državne izborne komisije, ali i Komisijinih pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i mjera kojima se obezbjedjuje tajnost glasanja.

Ovo posmatranje sprovodi se uz finansijsku podršku Misije OEBS u Crnoj Gori.