07-08-2024

Šćepanović: Bilježimo porast broja smještajnih kapaciteta stranih državljana

U proteklom periodu, lokalna uprava je ostvarila značajan napredak u obradi zahtjeva vezanih za ugostiteljsku djelatnost. Od ukupno 940 zahtjeva koji su pristigli, uspješno je riješeno 920, dok su preostali zahtjevi još uvijek u proceduri.

Šćepanović: Bilježimo porast broja smještajnih kapaciteta stranih državljana | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, TO Budva

"Od jučerašnjih 940 zahtjeva riješeno je 920, ostali su u proceduri jer svakog dana dobijamo veliki broj zahtjeva. Izdato je 920 odobrenja ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu ili 10.600 kategorisanih ležajeva. Moram napomenuti da je podnijeto i 28 zahtjeva za dobijanje rešenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta restorana i svi su uredno riješeni, kao i 19 zahtjeva za produženje radnog vremena koji su takođe svi uredno riješeni i naplaćene su takse od 6.060 eura. U domaćinstvu u ovoj godini za 20% više nego u 2023. godini", kazao je za Radio Budvu rukovodilac Sektora za turizam u Sekretarijatu za privredu Opštine Budva, Đorđe Šćepanović.

Kako je istakao, ove godine bilježe porast smještajnih kapaciteta stranih državljana.

"Veliki broj stanova je prijavljen. Ove godine imamo dobar broj prijavljenih smještajnih kapaciteta u vidu stanova ili turističkih apartmana. Ukupan broj odobrenja za obavljanje ugosteljske djelatnosti u domaćinstvu iznosi oko 3.300 ili oko 37.000 kategorisanih ležajeva", istakao je on.

Inspektori su stalno na terenu

"Lokalna turistička inspekcija Opštine Budva i ove godine je na terenu. Kod fizičkih i pravnih lica, izrekli su četiri prekršajna naloga, tj. kazne u iznosu od 4600 eura. Tako da smo počeli represivnije da djelujemo jer je sezona u punom jeku kao i da kažnjavamo one koji ne rade kako treba", zaključio je on.