07-06-2024

“Seobe - svijet u pokretu”

"Seobe - svijet u pokretu" slogan je ovogodišnjeg Jadranskog festivala igre, čija osnovna karakteristika ostaje prevazilaženje jezičke barijere, jer je sam program internacionalnog karaktera, razumljiv ljubiteljima i gledaocima sa raznih govornih područja i raznih starosnih grupacija, ističe predstavnica TOB Ljubica Pribilović.


Foto: Jadranski festival igre

Kako navodi, program sadrži oko 15 kulturno-umjetničkih izvođenja, tačnije, pet premijera i četiri reprizna baletska izvođenja u kojima učestvuju renomirani umjetnici sa regionalne kulturno-umjetničke scene, iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

“Oni će se potruditi da nas na divan način uvedu u glavnu ljetnju turističku sezonu i da kreiraju sofisticirani ambijent zbog kojeg će Budva zaista biti centar kulturnih dešavanja u regionu”, kazala je Pribilović gostujući u jutarnjem programu TV Budva.


Foto: PrintScreen/RTV Budva

Crnogorski baletski ansambl otvoriće festival predstavom „Odustajanje“, rađenom po motivima djela „Roman o Londonu“ Miloša Crnjanskog u produkciji Muzičkog centra Crne Gore.

Pored toga, Pribilović navodi da ostatak programa, koji traje do 2. jula, uključuje i premijere predstava “Tamo gdje sve duše idu”, “Refleks”, “Ostrvo” i “Letovi”, kao i gostujuće predstave “Memento” i “Hybridus” u produkciji grupe Cornelia iz Napulja, a biće prikazane i prošlogodišnje predstave „Zidanje Skadra“ i „Skenderbeg“.

Poseban program je pripremljen i za najmlađe. Riječ je o predstavi “San male balerine” u izvođenju SMBŠ „Vasa Pavić“ iz Podgorice i predstava “Ljepotica i zvijer” koju izvode djeca iz muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića.

“Kroz cijeli program se provlači riječ migracija, i sam program je koncipiran tako da ukaže na seobe koje se dešavaju neprestano, kako u nama, tako i u svijetu koji nas okružuje, a to ćemo nastojati da vam predstavimo kroz vatrenu igru pokreta koja predstoji”, zaključuje Pribilović.