28-10-2024

Škola mozaika i kuvanja Jovana Pake Kentere: Umjetnost koja se prenosi generacijama

U emisiji "Jutrom iz Budve" gostovao je Jovan Paka Kentera umjetnik i dugogodišnji voditelj Škole mozaika. Ova škola, koja već godinama okuplja ljubitelje mozaika u Budvi, postala je sinonim za kreativnost i umjetnički razvoj u zajednici.

Škola mozaika i kuvanja Jovana Pake Kentere: Umjetnost koja se prenosi generacijama | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen/youtube

Kentera, koji je svoju posvećenost mozaiku započeo još u mladosti, istakao je da škola svake godine prima nove polaznike, i to bez obzira na godine i prethodno iskustvo. Najveći broj polaznika su žene srednjih godina, iako Kentera radi i na programu koji bi bio prilagođen djeci školskog uzrasta.

„Uz malo podrške i igre, čak i mlađi polaznici mogu pronaći radost u stvaranju mozaika,“ rekao je Kentera, napominjući važnost njegovanja kreativnosti kod djece od najmlađih dana.

Uz mozaik, Kentera je nedavno počeo da razmišlja o organizaciji škole kuvanja, gdje bi učesnici mogli da nauče kako se pripremaju jela iz tradicionalne mediteranske kuhinje.

„Hrana, kao i umjetnost, zahtijeva vrijeme i posvećenost,“ naglasio je Kentera, dodajući da u brzoj svakodnevici upravo kuvanje može postati umjetnički izraz i prilika za usporavanje. Škola kuvanja bi trebala da počne sa radom na proljeće sljedeće godine, a već postoji interesovanje sugrađana za ovu ideju.

Ovaj projekat, kako kaže Kentera, nije samo kurs već svojevrsna psihoterapija. Polaznici Škole mozaika, po njegovim riječima, dolaze s velikim entuzijazmom i željom da nauče nešto novo, što njemu kao mentoru donosi veliko zadovoljstvo i daje dodatnu motivaciju.

Kentera poziva sve zainteresovane da se pridruže, a sljedeći upis za Školu mozaika planiran je za početak marta.

Tekst priredila redakcija portala