10-10-2024

Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva dio tima koji će pružiti pomoć stanovništvu BiH

Tokom ovog ljeta, Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva imala je intenzivnu akciju gašenja velikog požara na Paštrovskoj gori, o kojoj je za Radio Budva govorio načelnik Službe Dragan Božović.

Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva dio tima koji će pružiti pomoć stanovništvu BiH | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

"Požar je trajao 15 dana i to nije bio ni mali posao ni laka obaveza. Nismo spavali danima, ljudi su radili bez prestanka. Intenzitet požara je bio veliki, formirao je čitav krug oko Paštrovske gore, gdje se nalaze dvije crkve. Njihova zaštita bila nam je prioritet i na svu srećom niko nije stradao, a kuće i masline su ostale netaknute. Građani su bili vrlo zahvalni vatrogascima", objašnjava on.

Kako dodaje, Služba je svakodnevno aktivna, sa incidentima koji uključuju požare na objektima i saobraćajne nesreće.

"Po dolasku u Službu, zatekao sam oskudnu opremu, naročito za tehničke intervencije. Nabavili smo dva vozila za te intervencije, tri hidraulična aparata za rezanje automobila i tri kamiona cistjerne, bez kojih ne znam šta bismo radili poslije požara u Reževićima", ističe Božović.

Načelnik je istakao da je Služba sada među najbolje opremljenima u Crnoj Gori, kako po pitanju lične tako i kolektivne opreme, te da postoji odlična saradnja sa drugim službama u zemlji.

"Što se tiče vatrogasaca, spasilaca i Službe zaštite i spašavanja Opštine Budva, kao i ostalih službi u Crnoj Gori, oni učestvuju u spašavanju i pomoći ljudima u Bosni i Hercegovini u okviru međunarodne akcije Direktorata za vanredne situacije, i zaista imamo dobru saradnju sa svim službama u Crnoj Gori", zaključuje Božović.