06-09-2024

Smotra klapa sjutra u Tivtu

U organizaciji Bokeljske udruge klapa „A Capella“, sjutra od 20 sati na otoku Gospe od milosti održava se smotra klapa „Još se digod skupe naši,“ četvrtom projektu jedne od najmlađih nevladinih organizacija u Tivtu, koja od osnivanja u januaru 2023. godine posvećeno radi na revitalizaciji i popularizaciji klapskog pjevanja kao elementa nematerijalnog kulturnog nasljeđa Boke i Dalmacije.



„Udruga „A Capella“ nastala je s namjerom da se vratimo svojim muzičkim korjenima, da se sjetimo i osjetimo da je klapska pjesma dio naše kulture i identiteta. S velikim naporima i entuzijazmom pokušavamo Tivtu da donesemo kvalitetne programe i u tome uspijevamo uz podršku Turističke organizacije, a i Opštine Tivat, ali i brojnih pojedinaca, ustanova i firmi koje nam pružaju podršku. Ovoga ljeta organizovali smo na Ljetnoj pozornici u Tivtu koncert Klape Cambi, jedne od najpoznatijih i najboljih dalmatisnkih klapa. Gledalište je bilo puno probrane publike, što su i članovi klape osjetili danima dijeleći s nama prelijepe utiske koje su odnijeli iz Tivta,“ kaže za naš radio Snežana Radinović iz Udruge „A Capella“.

Subotnja smotra okupiće četiri klape iz Dalmacije, a nastupiće i dvije bokeške klape.

„I ovoga puta smo se potrudili da dovedemo neke od najpoznatijih dalmatisnkih klapa, ali i neke mlađe klape koje su se veoma brzo uspjele pozicionirati kvalitetom svoga rada. Nastupiće tivatska Klapa Jadran i kotorska ženska klapa Incanto, a dolaze nam mješovita klapa Kampaneli iz Donje Kaštile, mješovita klapa Sfida sa Korčule, muška klapa Ošjak iz Vela Luke i ženska klapa Kurjože iz Podstrane,“ najavila je program cjelovečernjeg koncerta „Još se digod skupe naši“ Snežana Radinović.

Koncert na Gospi od milosti počinje sutra u 20 sati. Ulaz je slobodan i nije moguće rezervisati mjesto. Organizatatori su obezbijedili i besplatan prevoz sa gradske rive Pine. Brod Katica kreće prema Škoju u 19 sati.

Pored Turističke organizacije Tivat i Opštine Tivat, projekat su podržali i brojni sponzori i saradnici- Hotels Group Montenegro Stars, Kutjevo Crna Gora, Komunalno doo Tivat, Cenatr za kulturu Tivat, Centar za kulturu Kotor, Opština Kotor, župnik otoka Gospe od milosti, don Ivo Ćorić, Kulturno-zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva, Mjesna zajednica Krašići, te pojedinci- Neno Brkan, Dragan Franović, Zoran Barbić i Igor Tatar.