22-10-2024

Sprovedeni tretmani na neživom dijelu Stare masline

Konzervator Živko Radović uspješno je sproveo sve neophodne aktivnosti na konzervaciji i impregnaciji neživog dijela stabla Stare masline na Mirovici, a na osnovu odluke Odbora direktora Kuće maslina i saglasnosti Agencije za zaštitu prirode Crne Gore, saopšteno je iz Kuće maslina doo.

Sprovedeni tretmani na neživom dijelu Stare masline | Radio Televizija Budva

Foto: Primorski portal

Tretmani su 2., 8., 14. i 16. oktobra, tretiranjem isključivo neživog dijela stabla mješavinom preparata za impregnaciju, insekticidima i rastvaračima.

„Riječ je o sintetičkom materijalu Paraloid B72, rastvorenom u nitro razređivaču (10%), uz dodatak Belocida (10%) i Ksilola (10%). Rastvor je nanošen pažljivo, koristeći četke i pumpe, u više slojeva, kako bi sredstvo penetriralo što dublje u strukturu drvne mase.Aktivnosti na konzervaciji vršene su isključivo po suvom vremenu, kako molekuli ne bi ostali zarobljeni u samoj drvenoj masi. Cjelokupna površina je nakon završnog tretmana premazana nitro razređivačem, kako bi se izgubio sjaj na drvetu i kako bi njegova tekstura bila što prirodnija. Zahvaljujemo konzervatoru Radoviću što je sačuvao i neživi dio Stare masline od uticaja eksternih faktora i time omogućio da i taj dio bude sa nama još dugi niz godina!“, stoji u saopštenju.

(Primorski portal)