07-08-2020

Sviranje instrumenta poboljšava mentalno zdravlje kod 89% ljudi

Tokom karantina svako se na svoj način snalazio oko toga čime se zabavlja i kako pokušava da sačuva fizičko i psihičko zdravlje. Izbor je kod mnogih pao na muziku, i to ne samo na slušanje, već i na sviranje nekog instrumenta ili učenje kako da sviraju neki instrument. Jedno istraživanje bavilo se efektima baš takvih postupaka na mentalno zdravlje učesnika.


Foto: Ilustracija

Iza ove studije stoje tvorci podkasta pod nazivom Where Is My Mind?, koji su za jednu posebnu epizodu kupili više od 400 ukulele instrumenata i podijelili ih odraslim osobama koje su željele da učestvuju u eksperimentu. Oni su potom dobili uputstva da sviraju pjesmu Home benda Edwin Sharpe and the Magnetic Zeroes, snime to i pošalju kako bi se pojedinačni snimci uklopili u jedan veliki, kolektivni audio snimak. Paralelno sa tim, u Ujedinjenom Kraljevstvu je sprovedena studija na još većem broju ljudi o efektima sviranja i učenja novog instrumenta.

Rezultati pokazuju da se 89% odraslih osoba koje redovno sviraju neki instrument osjećaju kao da im to pomaže sa mentalnim zdravljem. Od njih, 56% je reklo da se osjeća opušteno, 48% zadovoljno, a 43% mirno tokom sviranja. Više od trećine ispitanika izjavilo je da im je sviranje instrumenta dalo „osjećaj svrhe u životu“. Pored toga, 75% ispitanika reklo je da se hvataju za instrument izbora kada im je potrebno da se opuste i oslobode stresa. Od toga, 54% je izjavilo da je to nakon stresnog dana na poslu, 34% kada su zabrinuti oko novca, a 30% kada su nervozni oko nekog predstojećeg događaja.

Čini se da je muzika uvijek korisna po naše zdravlje na neki način, samo treba odabrati prave note u pravom trenutku, a izgleda da nije loše ni naučiti da sviramo neki instrument.




Izvor: citymagazine