24-10-2024

Svjetski dan informacija o razvoju: Ključna uloga informacija u postizanju globalnog napretka

Svjetski dan informacija o razvoju obilježava se svake godine 24. oktobra, s ciljem podizanja svijesti o važnosti informacija i komunikacija u procesu razvoja. Ovaj dan je prvi put ustanovljen 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), kako bi se skrenula pažnja na izazove globalnog razvoja, posebice u vezi s neravnomjernom raspodjelom resursa i siromaštvom u svijetu.

Svjetski dan informacija o razvoju: Ključna uloga informacija u postizanju globalnog napretka | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Odluka o obilježavanju ovog dana donesena je tokom Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD). Datum 24. oktobra nije izabran slučajno – on se poklapa s Danom Ujedinjenih naroda, koji se takođe obilježava na isti dan, čime se simbolično povezuju ove dvije teme: globalna suradnja i razvoj.

Glavni ciljevi Svjetskog dana informacija o razvoju su:

- Podizanje svijesti o važnosti razvoja: Naglašava se koliko su informacije i komunikacije ključne u borbi protiv siromaštva, gladi i nerazvijenosti, te za unapređenje života ljudi, posebno u zemljama u razvoju.

- Povezivanje komunikacija i tehnologija sa razvojem: Dan se fokusira na ulogu novih tehnologija, poput interneta i digitalnih medija, u širenju informacija koje mogu pomoći u razvoju. To uključuje edukaciju, zdravstvenu skrb, poljoprivredu i mnoge druge sektore.

- Unaprijeđenje međunarodne suradnje: Svjetski dan informacija o razvoju takođe podsjeća na važnost međunarodne suradnje u postizanju održivih razvojnih ciljeva (SDG), kao i na izazove koje globalna zajednica treba zajednički rješavati.

Ovaj dan je prilika za razgovor o načinima na koje možemo unaprijediti prenos informacija u zemljama u razvoju, kako bi svi ljudi imali pristup resursima koji im mogu pomoći u postizanju boljeg životnog standarda. Posebna pažnja posvećena je i načinima na koje tehnologija može pomoći u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, uključujući eliminaciju siromaštva, postizanje univerzalnog obrazovanja i promicanje jednakosti.

Svjetski dan informacija o razvoju poziva na akciju kako bi se osiguralo da informacije i tehnologija služe kao alat za smanjenje nejednakosti u svijetu.