07-06-2024

Treći otvoreni poziv Superschools: Šansa za nova prijateljstva i dugovječna iskustva

Otvaranje 3. poziva za učešće u programu Superškole 7. maja, nakon čega su slijedile niz info sesija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, označava početak nove faze RYCO vodećeg programa koji donosi mogućnosti za srednjoškolce i nastavnike u regionu Zapadnog Balkana da kroz jedinstvenu šemu razmjene povežu i realizuju zajedničke aktivnosti i na taj način doprinesu izgradnji mira i procesima pomirenja i unapređenju regionalne saradnje, saopšteno je iz RYCO.


Foto: RYCO

Kako ističu, do 21. juna sve zainteresovane škole imaju priliku da se prijave za program razmjene registracijom i kreiranjem profila na Superschools platformi i pronalaženje partnerske škole iz drugog dijela regiona Zapadnog Balkana. Partnerstva za Superškole su formirana između dvije srednje škole iz dvije različite RYCO ugovorne strane s ciljem jačanja regionalne saradnje i sticanja interkulturalnih kompetencija kao osnove za pomirenje i napore za izgradnju mira u regionu. Ukoliko budu izabrane, škole će imati priliku da implementiraju razmjenu učenika sa partnerskom školom i da učestvuju u aktivnostima posvećenim izgradnji njihovih kapaciteta i umrežavanju. Škole koje se prvi put prijavljuju i koje nisu ranije bile finansirane u okviru programa razmjene Superschools, snažno se ohrabruju da se prijave na ovaj poziv. Istovremeno, škole koje su učestvovale u prethodnom ciklusu takođe imaju priliku da se prijave i pronađu novu partnersku školu, ili da nastave saradnju sprovođenjem novih aktivnosti sa školom sa kojom su ranije bili partneri.

Novi programski ciklus donosi nekoliko novina u odnosu na 1. i 2. poziv koji su realizovani od 2021. do 2024. Naime, novi ciklus će obuhvatiti veći broj učesnika nego u prethodnim pozivima. Prethondo je podržano 77 bilateralnih partnerstava dok je u razmjenama učestvovalo 1838 srednjoškolaca dok novi ciklus ima za cilj da uključi 2600 mladih ljudi kroz 90 partnerstava Superškola. Nadalje, razmjene će podržati 360 nastavnika koji će imati priliku da jačaju kapacitete za osmišljavanje i implementaciju programa, u poređenju sa 308 nastavnika u prethodnom programskom ciklusu. Podobnost uzrasta je takođe proširena sa 15-17 godina u prethodnom, na 14-19 godina u novom ciklusu projekta, pružajući veću fleksibilnost učesnicima.

Još jedna novost je uvođenje Superschools Champions, programske dimenzije koja će prepoznati napore 26 nastavnika angažovanih kroz 1. i 2. otvoreni poziv i pružiti im priliku da dalje grade svoje kapacitete i angažuju se u promociji projekta Superškola i RYCO vrijednosti. Na osnovu tri glavna stuba – interkulturalnog učenja, angažmana lokalne zajednice i aktivnog učešća i suvlasništva mladih, poseban fokus Superškola 2024-2026 će biti na pružanju istinske i suštinske uloge mladih u oblikovanju njihovog neformalnog obrazovnog iskustva. Njegujući vrijednosti različitosti i inkluzije, novo programsko izdanje nastaviće da osnažuje lokalne zajednice i srednje škole kroz izgradnju kapaciteta za što kvalitetniji angažman mladih. Važno je naglasiti i mogućnost sprovođenja koncepta fokusiranog na boravak učenika u porodici njihovih vršnjaka iz partnerske škole za vrijeme razmjene, jer se ovaj aspekt pokazao kao dodatna vrijednost koja stvara više prostora za interkulturalno učenje i lokalno iskustvo koje izgrađuje jače veze među učesnicima programa Superškola, zaključuje se u saopštenju.