09-08-2024

U Jadranskom moru pojavila se još jedna riba kojoj tu mjesto nije

U Jadranskom moru pojavila se riba koje dosad tu nije bilo, saopštili su iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo. Radi se o ribi hirurg (Acanthurus monroviae) koja inače živi u Atlantskom okeanu, od južnog Maroka do Angole.

U Jadranskom moru pojavila se još jedna riba kojoj tu mjesto nije | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Riba hirurg (Acanthurus monroviae) inače nastanjuje istočni Atlantski okean, od južnog Maroka do Angole.

Nakon 1987. godine počela je da se pojavljuje i u Sredozemnom moru, te je vremenom narastao broj ove vrste do te mjere da se pretpostavlja da u južnom dijelu ima stalnu populaciju. Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru.

Ove godine postoji nekoliko prijava da je ova riba primjećena na području Kostrene u Hrvatskoj. Kako kažu iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo, ne može se donijeti zaključak kako su se ove ribe našle u okolini Rijeke, ali da može da se kaže da u Jadranskom moru pliva riba koja u njemu nikada ranije nije primjećena.

„Riba hirurg hrani se uglavnom biljnom hranom, ali ponekad zna da pojede i sitne beskičmenjake. Naraste do 45 cm dužine. U slučaju da vidite ovu ribu, molimo vas da nam javite, a ako vam se nađe u ulovu, molimo vas da je sačuvate za dalju analizu, to bi nam bilo od velike koristi. Zahvaljujemo na dosadašnjim dojavama”, napisali su iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

(N1)