27-01-2022

U OŠ Stefan Mitrov Ljubiša sjutra dodjela mikrobit opreme za 15 škola

U osnovnoj školi "Stefan Mitrov Ljubiša" sjutra će biti upriličena dodjela mikrobit opreme za 15 škola iz okolnih opština.

U OŠ Stefan Mitrov Ljubiša sjutra dodjela mikrobit opreme za 15 škola | Radio Televizija Budva

Foto: portal RTV Budva

British Coucnil i Ministrstvo prosvjete započeli su turneju po zemlji tokom koje posjećuju gradove i uručuju opremu za kodiranje koja se koristi uz mikrobit koji je ranije doniran svim školama. Do sada smo organizovali pet ovakvih događaja i to u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu, Nikšiću i Ulcinju (sa Barom) tokom kojih je uručeno oko 70 paketa sa opremom. Preostalih 80 paketa biće uručeno tokom narednih mjesec i po dana prema.

Škole iz opština Budva, Cetinje, Tivat, Kotor, Herceg Novi planirane su za petak, 28. januara a dodjela će se organizovati u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi u 11-12 h.

Događaju uobičajeno prisustvuju predstavnici British Council-a, Britanske ambasade, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a škole koje su učestvovale u takmičenjima u kodiranju ili nisu ali imaju zanimljive mikrobit projekte, predstavljaju te projekte kao ilustraciju učeničke kreativnosti i inovativnosti.
Zbog epidemiološke situacije neće biti upriličena prezentacija učeničkih radova.

Oprema koja se donira sastoji se od preko 50 različitih dijelova koji se koriste uz mikrobit, što će omogućiti učenicima da realizuju mnogo kompleksnije ideje za koje ranije nisu imali uslova i omogućiće im da razvijaju svoju maštu do neslućenih visina. Mikrobit je jednostavna ali moćna tehnologija koja snažno razvija logički mozak kod učenika, uči ih da strukturišu svoje misli i rješavaju problem (u digitalnoj sferi) pomoću jednostavnih algoritama i blokovskog kodiranja.

Sva djeca uče vrlo brzo da kodiraju ali ponajviše zavisi od nastavnika koliko će ovakva aktivna nastava naći mjesta u svakodnevnom radu sa učenicima. Mikrobit nije namijenjem samo za predmet Informatike, već se može koristiti u svim predmetima redovne nastave, kao i u vannastavnim aktivnostima."