31-05-2024

U ponoć počinje izborna tišina uoči lokalnih izbora u Andrijevici

Izborna tišina uoči lokalnih izbora u Andrijevici, koji će biti održan u nedjelju, počeće u ponoć, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije.

U ponoć počinje izborna tišina uoči lokalnih izbora u Andrijevici | Radio Televizija Budva

Foto: Turistička Organizacija Andrijevica/fb profil

Iz AEM-a su podsjetili elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori da za vrijeme predizborne tišine, koja traje do zatvranja biračkih mjesta, nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političkog oglašavanja ni procjena rezultata glasanja.

Kako su dodali, u predizbornoj tišini nije dozvoljeno emitovanje slogana ili simbola kandidata, kao ni rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

“Potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci ili predstavnici izbornih lista, kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da mediji treba da obrate pažnju i na reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima, kao i na korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama.

“Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja predsjedničog kandidata, koriste grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan političkog subjekta”, rekli su iz AEM-a.

Oni su kazali da je potrebno obratiti pažnju i na saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata.

Kako su naveli iz AEM-a, prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta.

Iz AEM-a su objasnili da se to odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju.

Pravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana.