29-05-2024

U toku konkurs za sufinansiranje rada istraživača vrijedan 420.000 eura

Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2024, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), je u toku. Ukupan iznos sredstava Konkursa je 420.000 eura i raspoređen je na 11 tačaka, odnosno programa podrške, saopšteno je iz MPNI.

Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Između ostalog, biće sufinansirani: kratkoročna naučna mobilnost, troškovi završenih doktorskih studija, učešće na naučnim skupovima, objavljivanje u časopisima sa otvorenim pristupom, uređivanje/izdavanje naučnih časopisa, organizovanje naučnih skupova, te promocija nauke i istraživanja, a sve navedeno u ukupnom iznosu do 250.000 eura.

Kako ističu, Ministarstvo će ovim konkursom (su)finansirati i unapređenje infrastrukture neophodne za naučnoistraživački rad. kroz nabavku i servisiranje opreme i alata, kao i nabavku potrošnog materijala. Ukupna planirana sredstva za ovu namjenu iznose 120.000 eura.

Takođe, Ministarstvo će nagrađivati učešće u EU programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa i to u ukupnom iznosu od 30.000 eura. Ovim konkursom sufinansiraće se i projekti saradnje ustanova iz Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), u ukupnom iznosu do 10.000 eura, ali i učešće istraživača iz Crne Gore u ICGEB i EMBL/EMBO događajima (kursevima, obukama, radionicama i sl) u ukupnom iznosu do 10.000 eura.

Konkurs je od posebnog značaja za razvoj naučnoistraživačke zajednice u Crnoj Gori, a svi detalji mogu se naći na sljedećem linku: Konkurs za sufinansiranje NID - 2024.

(Vlada CG)