17-07-2024

UCG postao član prestižne međunarodne mreže UNICA

Univerzitet Crne Gore (UCG) postao je član prestižne međunarodne mreže UNICA, koja okuplja 53 univerziteta iz 40 glavnih gradova Evrope, saopšteno je iz UCG.

UCG postao član prestižne međunarodne mreže UNICA | Radio Televizija Budva

Foto: UCG

Iz UCG su rekli da ta mreža pruža platformu za saradnju, razmjenu ideja i najbolje prakse među članicama, s ciljem unapređenja visokog obrazovanja u Evropi.

„Kao član UNICA mreže, UCG će unaprijediti svoju vidljivost u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, u skladu sa Strategijom internacionalizacije za period od 2021. do 2026. godine“, navodi se u saopštenju.

UNICA, kako su kazali iz UCG, realizuje brojne aktivnosti kroz različite radne grupe, uključujući seminare za rektore, prorektore i druge predstavnike akademskog menadžmenta.

Iz Univerziteta su dodali da ti seminari omogućavaju akademskim liderima da razmijene mišljenja i iskustva, kao i diskutuju o najnovijim pitanjima koja utiču na visoko obrazovanje.

„Posebna pažnja posvećena je uključivanju studenata, čiji glas UNICA smatra ključnim u oblikovanju budućnosti visokog obrazovanja, ali i u suočavanju sa globalnim izazovima i problemima“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, UCG, kao član UNICA mreže, može da se aktivno uključi u rad više specijalizovanih radnih grupa, koje se fokusiraju na razvoj inovativnih pristupa u različitim aspektima djelovanja univerziteta.

„Kancelarije za međunarodnu saradnju univerziteta članica imaju svoju radnu grupu koja omogućava razmjenu informacija i inovativnih pristupa internacionalizaciji“, rekli su iz UCG.

Kako su kazali, radna grupa za istraživanje UNICA mreže fokusirana je na pitanja vezana za istraživačke politike, programe i finansiranje, kao i na razvoj Evropskog istraživačkog prostora (ERA).

„UNICA Green&SDGs platforma fokusira se na održivost i ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda, dok se posebna radna grupa bavi najnovijim konceptima u nastavi i učenju, učenju usmjerenom na studente, nove nastavne tehnologije, i alijanse evropskih univerziteta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, takođe, tu i radna grupa koja okuplja prorektore za komunikacije i stručnjake koji rade na području odnosa s javnošću, komunikacije, odnosa s medijima i marketinga u kontekstu visokog obrazovanja.

„UNICA Scholarly Communication fokusira se na evoluciju uloge univerzitetskih biblioteka u obrazovnim procesima i akademskom istraživanju, kao i u promjenjivom tehnološkom okruženju“, dodaje se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da će članstvo Univerziteta u UNICA mreži unaprijediti njegovu međunarodnu poziciju i saradnju, omogućavajući aktivan doprinos razvoju visokog obrazovanja u Evropi i bolju budućnost za studente i akademsku zajednicu.