18-09-2024

Uprava pomorske sigurnosti: Veliki izazovi na moru i nova pravila za sigurnost

Uprava pomorske sigurnosti priprema mjere za poboljšanje sigurnosti na moru.

Uprava pomorske sigurnosti: Veliki izazovi na moru i nova pravila za sigurnost | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pxb

Žarko Lukšić iz Uprave pomorske sigurnosti za program Radio Budve govori o razlozima nekoliko ozbiljnih incidenata na moru koji su se dogodili u proteklih desetak dana.

"Nakon promjena vremena i povećanih talasa, imali smo teške situacije u kojima smo uspješno spasili pet ljudskih života u veoma rizičnim okolnostima. Nikada ranije nismo imali dva utapanja u istom danu. U Budvanskoj opštini na Drobnom pjesku, spasilački timovi su pomogli osobama koje su se našle u vodi, dok se jedna osoba utopila, dok je u opštini Bar tragično izgubljen jedan život," rekao je Lukšić.

Na pitanje o neodgovornom ponašanju na moru, Lukšić je istakao da Ministarstvo pomorstva planira promjene zakona o sigurnosti pomorske plovidbe do kraja godine.

"Planira se uvođenje strožih kaznenih odredbi kako bi se bolje kontrolisao pomorski saobraćaj i smanjili incidenti," dodao je Lukšić.

On je naglasio da je potrebno povećati podršku i koordinaciju između spasilačkih službi i pravnih regulativa za efikasnije upravljanje pomorskim sigurnosnim izazovima.

Što se tiče otvorenog mora, Lukšić je naglasio da ove godine nije bilo ozbiljnih incidenata.

"Ribarski brodovi su radili intenzivno, a na otvorenom moru nismo imali problema. Međutim, Bokokotorski zaliv i dalje zahtijeva stalnu pažnju zbog brzih čamaca i turističkih aktivnosti," izjavio je Lukšić.

Ove godine, Uprava pomorske sigurnosti zabilježila je 29 poziva , nakon kojih su učestvovali u pružanju pomoći, uključujući šest medicinskih intervencija.

"Spasili smo 74 osobe, sedam je poginulo u utapanju, a tri su se povrijedile u incidentima u kojima smo direktno intervenisali," rekao je Lukšić.

Takođe, bilo je 17 slučajeva povezanih sa plovnim objektima, uključujući dva zagađivanja mora i 37 odobrenja za različite pomorske manifestacije i takmičenja.

Uprava pomorske sigurnosti nastavlja sa svojim naporima da poboljša bezbjednost na moru kroz preventivne mjere, zakonske promjene i aktivnu prisutnost u ključnim područjima. Ove inicijative su ključne za očuvanje sigurnosti pomorskog saobraćaja i zaštitu života na moru.

J.M.