28-08-2024

Večeras drugi okrugli sto na festivalu Ćirilicom: Vjerovati danas

Pitanje otvara široku raspravu o različitim aspektima tog pojma u savremenom društvu, a upravo vjera predstavlja važan aspekt identiteta i smisla života za ljude širom svijeta. Dakle, vjerovanje danas ima mnoge različite dimenzije i značenja, zavisno od konteksta i individualnih uvjerenja pojedinca. O ovoj temi 28. avgusta na Trgu između crkava sa početkom u 21 čas govoriće: protojerej Predrag Šćepanović, kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati, generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori efendija Fuad Čekić i profesor i akademik CANU-a Siniša Jelušić, saopšteno je iz JU Narodne biblioteke Budve.


Foto: JU Narodna biblioteka Budve

Protojerej mr Predrag Šćepanović završio je Ekonomski fakultet u Podgorici i Bogoslovski fakultet u Foči, na kojem je i magistrirao. U čin sveštenika rukopoložen je 4. januara 2009. u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Bio je starješina Hrama Svetih Makaveja u Tološima i Hrama Svete Trojice u Goljemadima i direktor Radio Svetigore 2007-2017. januara 2022., Protojerej mr Predrag Šćepanović postavljen je za arhijerejskog namjesnika podgoričko- danilovgradskog.

Don Robert Tonsati je rodom iz Herceg Novog, grada u kojem je rođen Sv. Leopold B. Mandić. Nakon osnovne škole otišao je u sjemenište i Klasičnu gimnaziju Paulinum u Subotici, a potom i na studij teologije na KBF u Zagrebu. Poslije đakonskog i svešteničkog ređenja djelovao je u nekoliko župa Kotorske biskupije, a onda otišao na studij crkvene povijesti na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje je stekao bakalaureat te magistrirao povijest Crkve. Na Vatikanskoj školi za paleografiju, diplomatiku i arhivistiku završio je arhivistiku. Poslije povratka iz Rima, uz brojne dužnosti koje obavlja u biskupiji, djeluje kao kancelar biskupije i župnik Mula.

Efendija Fuad Čekić završio je Fakultet Islamskih nauka i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Angažovan je kao profesor predavač u medresi „Mehmed Fatih“ na predmetu fikh (islamsko pravo). Generalni je sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori. U Islamskoj zajednici bio je angažovan kao glavni urednik Islamskog časopisa “Elif”, kopredsjedavajući Mješovite komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, a od 2016. je direktor Srednje vjerske škole – medrese “Mehmed Fatih” u Tuzima – Milješ.

Profesor i akademik CANU-a Siniša Jelušić redovni je profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, na kome predaje predmete: Komparativna književnost; Istorija i teorija drame i pozorišta; Autorske poetike; Dramatologija; Metodologija naučnog rada (master studije FDU). Bio je profesor po pozivu na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, zatim na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo… i drugim. Pored više od 140 radova objavljenih u raznim domaćim i stranim naučnim i stručnim publikacijama, objavio je knjige, među kojima: Ut pictura poesis (1996), Tekst i intertekst (1999); Poetički oblici (2002); Prometejev pad. Intertekstualnost: drama, teatar, film (2007); Razumjeti lutku: ogledi o traganju za arhetipom (2017)… Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 2018.