25-03-2024

(VIDEO/FOTO) Protest Paštrovića: Otvorite Sveti Stefan do 1. maja, inače slijedi blokada mjesta

Sa protesta ispred Svetog Stefana, grad – hotela, mještani poručili da se ovaj turistički biser otvori do 1. maja. Ukoliko se zahtjev ne ispuni, radikalizovaće proteste, a ako do 15. juna grad – hotel ne bude otvoren, ne isključuju mogućnost blokade kompletnog mjesta.

(VIDEO/FOTO) Protest Paštrovića: Otvorite Sveti Stefan do 1. maja, inače slijedi blokada mjesta | Radio Televizija Budva

Foto: Primorski portal

Mještani, takođe, traže da, ukoliko zakupac Kompanija Adriatik propertis ne ispuni ugovor i predviđene obaveze, Vlada isti raskine. Mještani ističu da neće dozvoliti da Sveti Stefan i dalje bude jedini zaključani grad na svijetu.

Protest je simbolično počeo juče, 24. marta u 5 min. do 12h.

„Nismo se okupili ovdje danas ni da bi dočekali, ni otpratili goste sa Svetog Stefana, jer ovdje gostiju nema već duže vrijeme, a ne nazire se ni momenat kada će ih uopšte biti. Okupili smo se da konstatujemo nešto što cijela Crna Gora ne vidi, ili bolje rečeno, ne želi da vidi. A to je da je Sveti Stefan zapušten, zatvoren, unižen i da mu se svaki dan urušava ugled koji je gradio decenijama“, kazao je na protestu Nikola Rađenović, član Savjeta MZ Sveti Stefan.

Rađenović ističe da su se, simbolično u 5 do 12, okupili ispred kapije Svetog Stefana, kako bi Vladi i nadležnima u Crnoj Gori i zakupci poručili da Sveti Stefan otvore, da isti počne da radi u punom kapacitetu, u skladu sa zakonom i potpisanim ugovorom.

„To znači da sve staze na zakupljenoj teritoriji budu dostupne i slobodne za sve, kako je predviđeno ugovorom. To podrazumijeva stazu iznad Kraljičine plaže, rivu, ulazak u Svet Stefan u režimu kako je predviđeno samim ugovorom. Ukazujemo da ovaj prostor ne smije biti poligon za izradu stanova i prodaju nekretnina i da se ovdje može obavljati samo turizam. Dajemo rok do 1. maja da se dođe do otvaranja Hotela Sveti Stefan. Ako Hotel ne otvore do 1. maja, jasno nam je da nemaju volju i želju da ga ikad otvore. Sa njima više priče nikakve nema i idemo ka Vladi. Ako do 1. maja ne dođe do otvaranja, neka Vlada i Skupština sprovedu u djelo raskid ugovora sa zakupcem“, naveo je Rađenović i istakao da „ako ne dođe do raskida ugovora do 15. juna, jasno je da je država okrenula leđa i da je Sveti Stefan ne interesuje“.

„Mi okrenuli leđa Svetom Stefanu nismo, kao što on nije nama. Mi ćemo onda uzeti stvari u svoje ruke organizovaćemo okupljanja i proteste, i ako treba izvršiti totalnu blokadu mjesta Sveti Stefan, u cjelini i trajno. Još jedna poruka za sve političare, i u opoziciji, i na vlasti, na funkcijama i mimo funkcija – pošto su im puna usta puta u Evropu, na tome, kažu, rade danonoćno, mi im sa ovog mjesta poručujemo – prije otvaranja bilo kojeg poglavlja, treba da otvore ovu kapiju ovdje, jer ova kapija je ulaz i u Evropu i u svijet. Mi im to pričamo iz našeg iskustva“, zaključio je Rađenović.





Predsjednik MZ Sveti Stefan Vladislav Mitrović kazao je da „Sveti Stefan ne služi u turističke svrhe, a svi su izgledi da neće još zadugo“.

„Imamo mnogo pitanja koje bismo postavili nadležnima. Kako je moguće da radi parking, da rade dvije kafane, a da hotel ne radi? Kako je moguće da imamo vlasnike četiri najljepše plaže, na kojima se niko ne kupa, a naši gosti nemaju gdje da se kupaju?“ upitao je Mitrović.



Slobodanka Kentera, iz MZ Sveti Stefan, podsjetila je da su se mještani obraćali državnim institucijama, ali da su odgovori izostali.

„Jedino što smo vidjeli na televiziji je da je da su iz Ministarstva turizma na novinarsko pitanje odgovorili da je u pitanju „kompleksan problem“, i da treba da se uključe mnogo više instance. Pa neka se uključe. Dragi sugrađani, prilikom potpisivanja ugovora o zakupu, zakupcu ni u primisli nije bilo da se bave turizmom. Dokaz za to vidite i sami – zatvorene škure našeg grada, građevinsko čudo u Miločeru, zabrana šetnje stazama pored mora i ulicama grada, posjeta našim svetinjama na ostrvu, nedolično ponašanje obezbjeđenja, sve su to stvari koje su dovele do degradacije Svetog Stefana, kako u materijalnom, tako i u kulturnom pogledu, navela je Kentera.

Više me brine, ističe Kentera, šteta u kulturnom pogledu, materijalna se lako nadoknadi, a ona druga trajno baca ljagu na Sveti Stefan i sve nas.

"Sve je to naravno učinjeno planski i u dogovoru sa nekim pojedincima iz mjesta, koji su zarad malih, a bogami i velikih interesa, dopustili da ovakav brend dođe u ovo stanje. Niko me ne može ubijediti da neki ljudi koji su bili na visokim pozicijama, a i danas primaju velike apanaže, kako na lokalnom, tako i državnom nivou, nisu našli za shodno makar da izađu javno i iznesu svoj stav“, kazala je Kentera.

Nepravda koja se decenijama nanosi Svetom Stefanu i Paštrovićima može se mjeriti sa gubitom rodne kuće, dodala je.

„Pozivam vas da se dozovemo pameti, ujedinimo u našim zahtjevima , zajedničkom cilju da vratimo dostojanstvo i ugled našem gradu. Jednom su stanovnici Svetog Stefana nasilno izbačeni iz svog grada. Ovo što se sada radi je i da i nas distanciraju od našeg grada. To nikako ne smijemo dozvoliti, jer imamo dug prema precima i veliku obavezu prema našim potomcima“, kazala je Kentera.



U dopisu koji su iz MZ „Sveti Stefan“ uputili krajem mjeseca nadležnima, postavili su sljedeća pitanja:

„Čiji je Sveti Stefan, kome odgovara da se on nalazi u stanju u kome se nalazi i da je došao trenutak da se to pitanje mora riješiti. Mi hoćemo da budemo slobodni građani, da se slobodno krećemo, obratili smo se svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, predsjedniku države, predsjedniku Vlade, skupštine, ministru turizma, predsejdniku SO Budva međutim niko nije našao za shodno da nam odgovori“, kazala je Slobodanka Kentera iz MZ „Sveti Stefan“.

Kompanija Adriatic properties već duže ne plaća redovno zakup luksuznih hotela Sveti Stefan i Miločer.






Izvor: Primorski.me