28-06-2024

(VIDEO) Premijerno izvedena baletska predstava „Refleks”, večeras repriza

Baletska predstava “Refleks”, festivalske koprodukcije Jadranskog festivala igre, Narodnog pozorišta u Beogradu i Kulture sada, sinoć je imala svoju premijeru u okviru istoimenog festivala koji se održava u Budvi. Reprizno izvođenje zakazano za večeras u 21h.


Foto: TOB

Riječ je o još jednom komadu modernog baleta čiji je ansambl publika pozdravila gromoglasnim ovacijama. Priča o migracijama u digitalnom svijetu, porodičnom i vršnjačkom nasilju pretočena kroz pokret, svijetlo i zanimljiv odabir muzike nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako je kazala koreografkinja predstave “Refleks”, moderni balet uvijek predstavlja jedan izazov.

“Tema je veoma aktuelna, cilj nam je bio da prikažemo neko naše shvatanje ovog trenutka i da otvorimo pitanje u kom pravcu bi trebali, kao društvo, da nastavimo da se krećemo", kazala je ona. Govoreći o segmentima predstave, internet ekspanziji, odrastanju i svemu onome što nosi moderno doba, Sanja je napomenula da je ipak ljubav i porodica osnov svake individue, što je i prikazano kroz predstavu. “Ukoliko ne znamo koji je pravi put, uvijek možemo da pomislimo da su upravo ljubav i porodica pravac kretanja gdje treba da se zaputimo, i to je ono što je zapravo i poruka cijele predstave”, rekla je Ninković.



Pokret je nešto što svako može da razumije i govori mnogo više od riječi, smatra ona. Kako je kazala, to je zapravo i “plus” svakog igrača, jer komunicira sa publikom na jedan instinktivan način.

“Kroz tijelo mi pričamo, i kroz tijelo nas publika razumije, tako da je to zapravo i lakše od neke jezičke komunikacije. Ovom predstavom mi ujedno i završavamo sezonu, a od oktobra nastavljamo sa izvođenjem na sceni Narodnog pozorišta”, poručila je ona. Sanja Ninković pored koreografskog dijela potpisije i scenografiju. Za muziku su zaduženi Irena Popović i Nikola Dragović, dok u predstavi igraju: Teodora Spasić, Ljiljana Velimirov, Sonja Milovanov, Branko Sarić, Matthew Solovieff, Emanuele Frigo, Maxime Le Gal, Olga Olćan i Nicola Bianco.

U nastavku programa Jadranskog festivala igre održaće se još jedna premijera, koprodukcija Turističke organizacije opštine Budva i BITEF Dance kompanije iz Beograda, savremenog baleta „Ostrvo“, u ponedjeljak, 1. jula.


(Media Biro)