13-09-2024

(VIDEO) U Podgorici upriličen omaž Bori Đorđeviću: Đorđević kao roker, pjesnik i čarobnjak riječi

Omaž velikom rok muzičaru, pjesniku i intelektualcu Borislavu Bori Đorđeviću upriličen je danas u podgoričkoj knjižari Kosmos, te je to bila prilika da se oda počast i da se prisjeti stvaralaštva i nasljeđa čovjeka čiji je rad ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kulturi. O Bori Đorđeviću su govorili: Aleksandar Ćuković, Nele Karajlić, Mijo Perunović i Predrag Uljarević.


Foto: Media Biro

“Postoji više razloga zbog kojih danas mi ovdje u Kosmos knjižari organizujemo Omaž Bori Đorđeviću. On je rok muzičar, ali ništa manje on je i pjesnik. Samim tim knjižara je najbolje mjesto iz kojeg može da mu se ukaže poštovanje. Borina strast i ljubav prema muzici i poeziji bila je neizmjerna, on je zaista potpuno živio svaki svoj stih, i svaku svoju notu. Bio je čovjek velike duše, čiji su talenat i energija oplemenjivali sve one koji su slušali njegove stihove a naročito one koji su imali sreću da ga poznaju,” kazao je na samom početku direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević.

Uljarević je istakao da je i sam imao veliko zadovoljstvo da poznaje čuvenog Boru Čorbu, te se ovom prilikom osvrnuo na nedavnom gostovanju Đorđevića u Crnoj Gori, kada su zajedno radili na organizaciji koncerta Riblje čorbe u Nikšiću, a u biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici upriličili književno veče "To je bilo neko lepše i srećnije vreme" posvećeno Đorđevićevom stvaralaštvu.



“Tokom skorašnjeg druženja pričao mi je o tome kako sprema novi album koji će se zvati “Ljubav i smrt” i jednom prilikom dok smo se negdje vozili povezao je telefon na moj muzički uređaj u autu kako bismo ga preslušali, prije toga me pitao da li sam siguran da želim da ga čujem jer je album veoma tužan... Slušao sam te nove pjesme i kod nekoliko pjesama na novom albumu osjetio sam svu dubinu i tugu tih njegovih stihova i muzike,” ispričao je direktor Nove knjige.

Na veliki uticaj koji je Đorđević imao kako na njegov život i kreativno stvaralaštvo, tako i na početke rokenrola u bivšoj državi na današnjem događaju se osvrnu dr Nele Karajlić, frontmen grupe Zabranjeno Pušenje.



“Bora je uspio kroz svoju muziku koju je predstavio sa grupom Riblja čorba da se na neki način distancira od panka, ali je znao da će biti jako teško opstati na surovom jugoslovenskom rock’n’roll nebu, jer smo mi imali jednu od najjačih scena u svijetu. On je uz svoju prkos i inat koji je nosio u sebi, kao i beskompromisnost kojom je pisao pjesme uspio da Riblju čorbu posle prve ploče održi visoko na nebu jugoslovenskog rock’n’roll-a. To je meni bio prvi signal da će taj bend biti dugovječan. U jeku još jačeg udara Novog talasa je izdao drugi album koji je zakucao Riblju čorbu kao bend koji ne samo da će preživjeti tu prolaznost trendova, već i kao bend koji će se vrlo brzo priključiti grupi muzičara koji su uzdigli značaj jugoslovenske popularne kulture. Mene kao čovjeka koji obožava rock’n’roll, Riblju čorbu i Boru je najviše dirnula pjesma Pogledaj dom svoj anđele koja je došla 1985. i kojom je Bora sebi i Ribljoj čorbi omogućio vječnost. Ona će trajati onoliko koliko bude trajao jezik na kojem je pisao svoje pjesme,” naveo je Karajlić.

Karajlić se ovom prilikom osvrnuo i na lakoću kojom je Đorđević pisao pjesme.

“Bora je bio čarobnjak riječi, žongler. Ono što je Mesi sa loptom, to je Bora sa našim jezikom,” dodao je muzičar.


Miodrag Mijo Perunović, bokserski šampion i Đorđevićev bliski prijatelj, sa okupljenima u knjižari Kosmos je podijelio sjećanja na njihovo zajedničko druženje i mnogobrojne vrline koje je Bora kao čovjek posjedovao.



“Bora je bio veliki patriota i nacionalista, ali nikada nije bio šovinista. On nije mrzio nikoga, on je volio sve ljude. Bio je širok čovjek, pun ljubavi i dobronamjernosti. Bio je sušta suprotnost od njegove oštrine i spremnosti da napada sve što ne valja i što je štetno. On je u privatnom životu i odnosu sa ljudima bio dobrica, beskrajno je bio strpljiv sa svojom publikom. Moj dragi Boki je sada vjerujem i nadam se sa svojim anđelom u Carstvu nebeskom i da nas odozgo gleda i moli se za nas i svoj narod,” naveo je Perunović.

Važnu ulogu u današnjem omažu Bori Đorđeviću imao je i književnik i pisac Aleksandar Ćuković koji je govorio o Đorđevićevoj poeziji sa posebnim osvrtom na knjigu “Pusto ostrvo”.



“Gotovo da ne postoji društvena boljka koju Đorđević nije detektovao i na nju ukazao, bez pretenzije da bude konačan i uspostavi neki sud. Imao je namjeru da kod čitaoca probudi svijest, tu trezvenost, da ga natjera da razmišlja, da ga natjera da ostane budan i da budi emocije kod svih nas. Na taj način je pokazao koliko je veliki i koliko je spreman da se transformiše i da dopre do svih nas,” naveo je Ćuković.


(Media Biro)