11-10-2024

Vušurović: Zdravstvena situacija u Budvi stabilna, odličan odziv na apel za vakcinaciju

Apel Instituta za javno zdravlje Crne Gore o vakcinaciji djece protiv morbila i pertusisa dao je pozitivne rezultate, potvrdio je Veselin Vušurović, koordinator vakcinacije u Domu zdravlja Budva. Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u ovom području je izuzetno povoljna, uz tek sporadične slučajeve blažih infekcija poput upala ždrijela, uha i rijetkih crijevnih infekcija.

Vušurović: Zdravstvena situacija u Budvi stabilna, odličan odziv na apel za vakcinaciju | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/arhiva

Vušurović u izjavi za program Radio Budve naglasio da su mjere prevencije dale rezultate i da nije došlo do epidemija morbila ili pertusisa.

"Institut za javno zdravlje je apelovao na roditelje, i možemo reći da je odziv na vakcinaciju bio dobar. Naša zdravstvena situacija ostaje stabilna," istakao je Vušurović.

Što se tiče trenutne situacije sa virusom COVID-19, Vušurović je istakao da među djecom gotovo nema novih slučajeva infekcije u posljednjih mjesec dana.

"U septembru smo imali oko 20 djece koja su bila COVID pozitivna, većinom među najmlađima, ali posle prve godine života infekcija se skoro i ne javlja", dodao je.

Vušurović je takođe komentarisao opravdanja koja srednjoškolci često traže za izostanak iz škole zbog navodnih tegoba, ističući da se svakodnevno javi pet do 10 slučajeva gdje učenici traže opravdanja za blage simptome.

Na temu vakcinacije, Vušurović je naglasio da za sada nema posebnih zakonskih prepreka za nevakcinisanu djecu u predškolskim ustanovama ili školama, ali je dodao: "U zemljama poput Italije i Francuske, djeca koja nisu kompletno vakcinisana ne mogu pohađati škole, vrtiće ili učestvovati na sportskim takmičenjima".

Takođe, Vušurović je pohvalio izvanredan odziv na jesenju kampanju za HPV vakcinaciju, koja se proteklog vikenda odvijala u dodatnim terminima, što je rezultiralo značajnim brojem vakcinisane djece.

Tekst priredila redakcija portala