30-12-2022

Za Novu godinu postavite sebi realne ciljeve

Mnogi pred kraj godine svode račune, šta su postigli u protekloj i koje ciljeve imaju u sledećoj godini. Psiholozi kažu, početak svake godine je idealan za promjene, ali prvo treba „pregurati“ prazničnu groznicu. Kada bismo djelić decembarske euforije sačuvali za dugi januar, kada smo potrošili i novac i novogodišnje ushićenje, bilo bi idealno, kažu psiholozi. Nadanja su različita – a ima ih širom planete, i bez obzira na okolnosti.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nova godina je prilika da se ispravi sve ono što nam nije išlo od ruke u staroj, kažu psiholozi, i podsjećaju da će nas – ako postavljamo nerealne ciljeve – početni elan napustiti kada shvatimo da nismo, na primjer, smršali ili ostavili cigarete.

„Možemo toliko toga, ali ništa ne moramo. Mi često imamo potrebu da od ponedeljka počinjemo neki novi projekat, zatvaramo neki stari problem, da od januara ulazimo u kvalitetniji život… To nije nešto što nas vodi ka uspjehu. Treba da postavljamo sebi male ciljeve, ostvarive ciljeve, svaki mali korak je kao da posadite jedno zrno moći. I to nam daje instant doze radosti u životu", kaže psiholog Ana Mirković.

Međutim, radost može da se pokvari kada shvatimo da nam ne ide sve po planu.

Istraživanja pokazuju da većina osmisli ciljeve na početku godine, čak 60 odsto odustane već u junu, dok se neki i ne sjećaju šta su sebi obećali.

Psiholozi kažu da je važno prihvatiti krizne trenutke, i istrajati u namjeri da se planirano i ostvari.

„Ako postavljamo velike korake i sve je trebalo da se desi juče, do kraja dana, vi zapravo sebe frustrirate samom sviješću da to niste uradili", dodaje Mirkovićeva.

Zato je veoma važno, ističe ona, da pametno promišljamo i da sebi postavljamo ciljeve koje možemo da ostvarimo jer nam to podiže samopouzdanje i vodi nas ka većim ciljevima.

Ciljevi su ono što nas vodi kroz život. Zato ih u Novoj godini mudro postavite i, polako ali sigurno, ostvarite.

(RTS)