20-09-2024

Zara uvodi prodaju polovne odjeće

„Zara”, jedan od najvećih svjetskih maloprodajnih lanaca i lider u brendiranju „brze mode”, napravila je hrabar korak prema održivosti i promjeni modnog pejzaža uvođenjem prodaje polovne (second-hand) odjeće. Ovaj španski gigant, dio Inditex grupe, donosi promjenu u svojim prodavnicama kako bi odgovorio na zahtjeve potrošača i ekoloških trendova koji promovišu odgovorniju potrošnju.

Zara uvodi prodaju polovne odjeće | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)


„Brza moda”, po kojoj je „Zara” postala poznata, često je kritikovana zbog svog uticaja na životnu sredinu. Masovna proizvodnja i kratkotrajnost trendova u modnoj industriji stvaraju ogromne količine tekstilnog otpada, što dovodi do povećanog ekološkog zagađenja. S obzirom na to da potrošači postaju sve više ekološki osviješćeni, veliki brendovi moraju da odgovore na njihove zahtjeve za održivom modom.

„Zara” je prepoznala ovaj trend i odlučila da razvije novi poslovni model koji uključuje second-hand odjeljak u svojim prodajnim strategijama. Ovaj trend, koji je sve prisutniji u industriji, može da pomogne u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu, dok istovremeno omogućava kupcima da uživaju u prepoznatljivim kvalitetnim komadima odeće, po pristupačnim cijenama.

Moda u skladu sa vremenom

„Zara” je prvi put testirala koncept prodaje polovne odjeće na tržištu Velike Britanije. Kupci sada imaju mogućnost da prodaju svoje stare „Zara” komade kroz specijalizovane platforme, kao i da kupuju rabljenu odjeću u odabranim prodavnicama i putem onlajn prodaje. Ovaj potez predstavlja veliki iskorak za brend, koji se tradicionalno fokusirao na brzu proizvodnju novih kolekcija svake sezone.

Osnovni cilj prodaje second-hand odjeće je da se smanji tekstilni otpad i produži životni vijek odjevnih komada. „Zara” koristi ovaj model kako bi svojim kupcima omogućila da budu dio ekološkog pokreta, a da pritom i dalje uživaju u nošenju modernih i pristupačnih komada.

Kako bi se olakšala kupovina i prodaja polovne odjeće, „Zara” je razvila sopstvenu onlajn platformu na kojoj korisnici mogu lako da postavljaju i pretražuju oglase za polovnu robu. Platforma funkcioniše po principu klasičnih sajtova za preprodaju, ali sa naglaskom na brend „Zara”, što garantuje povjerenje kupaca. Ova platforma omogućava brzu pretragu veličina, boja i stila, kao i pregled stanja artikala koji se prodaju.

Osim što doprinosi smanjenju otpada, „Zara” putem ovog novog poslovnog modela želi da postane sinonim za održivu modu. Modni giganti poput „Zare” ne mogu da ignorišu sve veći pritisak na brendove da budu „ekološki svjesni”. Prodaja polovne odjeće ne samo da pruža priliku za uštedu novca, već i podstiče ljude da razmišljaju o tome kako moda može da se prati „na odgovorniji način”.

Reakcije kupaca i modnih stručnjaka na ovaj potez „Zare” bile su, uglavnom, pozitivne. Potrošači cijene priliku da ponovo koriste odjeću i daju joj novi život, dok ekološki aktivisti vide ovaj potez kao korak u pravom smjeru ka održivijoj modnoj industriji. “Zara”, s druge strane, nastoji da balansira između očuvanja svog prepoznatljivog stila i inovacija u poslovanju.