12-08-2024

ZHMS upozorava na dolazak još jednog toplotnog talasa, temerature i do 41 stpena

Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore izdao je upozorenje na jak toplotni talas do 18. avgusta. Očekueje se veoma toplo vrijeme sa temperaturama od 35 do 41 stepena.


Foto: Portal RTV Budva

"Narednih 5-6 dana šire područje Balkana biće pod uticajem termobaričkog grebena i veoma tople vazdušne mase, koja je pristigla sa sjevera i sjeveroistoka Afrike. U Crnoj Gori dominiraće sunačno i vruće vrijeme, sa ekstremno visokom temperaturom vazduha. Očekuje se da će najviša dnevna temperatura vazduha na području Podgorice sa širom okolinom dostići 40-41 stepen, a noćna i jutarnja 25-27 stepeni. Na primorju i u sjevernim predjelima maksimalna dnevna temperatura se očekuje od 35-39 stepeni", saopšteno je iz ZHMSCG.

Sredinom nedjelje i za dane vikenda u sjevernim predjelima moguća su kratkotrajna osvježenja u vidu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, dok se u tim danima u ostalom dijelu zemlje očekuje samo prolazna oblačnost.

"Ovako visoka temperatura vazduha može stvoriti zdrastvene probleme naročito hroničnim bolesnicima, a dopriinijeće još većoj opasnosti od požara", upozorili su.