27-09-2024

Značaj mira kao osnovnog uslova za održivi razvoj turizma

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), čestitao je turističkim privrednicima Svjetski dan turizma, uz poruku da se samo u mirnom okruženju može omogućiti razvoj te grane, koji će doprinijeti boljoj budućnosti svih.

Značaj mira kao osnovnog uslova za održivi razvoj turizma | Radio Televizija Budva

(Foto: PKCG)

"Turizam doprinosi ekonomskoj stabilnosti mnogih zemalja, ali istovremeno podstiče i kulturnu razmjenu, razumijevanje među narodima i očuvanje svjetskog nasljeđa", navodi se u saopštenju Odbora, koje potpisuje predsjednik Ranko Jovović.

On je rekao da se danas, pod sloganom Mir i turizam, obilježava Svjetski dan turizma, ukazujući na neraskidivu povezanost između turizma kao globalne industrije i mira kao osnovnog preduslova za njen razvoj.

Prema riječima Jovovića, turizam ne samo da stvara prilike za ekonomski rast i zapošljavanje, već igra ključnu ulogu u zbližavanju kultura, nacija i pojedinaca, gradeći mostove razumijevanja i tolerancije.

"Ove godine želimo da naglasimo značaj mira kao osnovnog uslova za održivi razvoj turizma. U danasnjem svijetu punom izazova i neizvjesnosti, turizam je moćno sredstvo koje doprinosi globalnom pomirenju i stabilnosti. Svaka turistička destinacija postaje mjesto susreta različitih kultura, jezika i običaja, omogućavajući ljudima da prošire svoje vidike, prevaziđu predrasude i izgrade međusobno poštovanje", zaključio je Jovović.