06-06-2024

Budva bez kreditnih zaduženja, finansije stabilne

Prema informacijama iz Sekretarijata za finansije Opštine Budva, stanje na računu Opštine trenutno iznosi oko 20 miliona eura, a vršilac dužnosti zamjenika sekretara Sekretarijata za finansije Slavko Đukanović ističe da je ta suma promjenljiva, imajući u vidu realizaciju brojnih projekata na teritoriji Budve.


Foto: Portal RTV Budva

Đukanović navodi da je, zaključno sa 1. junom, Opština potrošila blizu pet miliona eura na ulaganje u infrastrukturu, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu, te da ukupni plan investicija za 2024. iznosi 25 miliona eura, što ukazuje na ambicioznost lokalne vlasti.

"Važno je imati određenu zalihu novca na računu zbog osiguravanja likvidnosti budžeta i pokrivanja tekućih obaveza. Istovremeno, moramo ulagati u infrastrukturu uprkos izazovima vezanim za Zakon o javnim nabavkama i probleme građevinskih firmi sa radnom snagom," izjavio je Đukanović za Radio Budva.

Posebno se osvrnuo na sudske sporove, gdje Opština mora biti spremna na potencijalne finansijske gubitke.

"Jedan spor smo izgubili na arbitražnom sudu, dok smo drugi dobili u Cirihu. Pored toga, imamo tužbu Vlade za aktiviranu garanciju od 29,5 miliona eura. To su ogromna sredstva i moramo učiniti sve da se zaštitimo od eventualnih rizika i potencijalnih udara na budžet, i mislim da ćemo biti spremni, te da ćemo u dogovoru sa Vladom rješavati ova pitanja", dodao je Đukanović.

Kako objašnjava, Opština Budva nema zaduženja i ima dobar kreditni rejting, što omogućava povoljnije uslove u slučaju potencijalnih zaduživanja u odnosu na druge opštine.

Takođe, Đukanović je istakao da je Opštini sada dodijeljena nadležnost nad prihodima od prodaje nekretnina, što omogućava bržu naplatu poreza i efikasnije upravljanje prihodima.

"Taj prihod je postojao i ranije, međutim, sada je prihod koji je naplaćivala Poreska uprava u nadležnosti Opštine. Prihod ostaje isti, 80% ide Opštini, 10% legalizacionom fondu i 10% državi, s tim što će poreski obveznici sada direktno kod nas plaćati porez na promet, što smanjuje administrativne probleme i povećava efikasnost", istakao je Đukanović.

Očekuje se da će prihodi tokom ljetnje sezone biti na nivou prošlogodišnjih, možda čak i veći.

"Treba sačekati naredna tri mjeseca, jer su tada prilivi najintenzivniji," zaključio je Đukanović.