02-08-2024

Opština Budva: Punjenje budžeta na zadovoljavajućem nivou

Za prvih sedam mjeseci ove godine, budžet Opštine Budva je od utvrđenog iznosa na 64% realizacije, a očekivanja su da će ovakvom dinamikom nastaviti i u narednom periodu, jer se u naredna dva mjeseca očekuje povećanje prihoda od poreza na nepokretnosti i prometa nekretnina, ističe pomoćnik sekretara za finansije, Slavko Đukanović.


Foto: Portal RTB/Arhiva

Pored toga, Đukanović za Radio Budva objašnjava da je punjenje naknade za komunalno opremanje nešto lošije u odnosu na prošlu godinu, tačnije niže za 2,5 miliona, ali da se to ne odražava bitnije na likvidnost budžeta.

“Imamo dosta dobro punjenje budžeta i po osnovu drugih poreza, i ovih pozajmljenih, odnosno prihoda koje država naplaćuje, a koje nam prosljeđuje na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave”, dodaje on.

Kada je riječ o stranim državljanima, čiji se porezi teže naplaćuju godinama unazad, Đukanović objašnjava da, od kad je porez na promet nepokretnosti u nadležnosti Opštine, taj proces je nešto lakši jer se vlasnicima novih nekretnina, prilikom plaćanja poreza na promet, dostavlja i godišnja prijava za porez na nepokretnost.

Pored toga, on navodi da su plaćanja Opštine prema trećim licima i ubiranja prihoda prema Opštini redovna, te da se sve obaveze izmiruju iz dana u dan i da je u ovom trenutku na nivou izvršenja budžeta od prošle godine.