21-06-2024

Budva jeftinija od konkurentske Dalmacije, u restorane uvrstiti tradicionalne specijalitete

Povoljna statistika kada je u pitanju turistički promet, ali i finansijski pokazatelji ulivaju optimizam da će 2024. godina biti nova rekordna turistička godina, Budva od početka godine bilježi dobar trend, ali za glavnu sezonu trebalo bi otkloniti nekoliko ključnih nedostataka, kazao je Luka Vučković iz Udruženja ugostitelja Budve.

Budva jeftinija od konkurentske Dalmacije, u restorane uvrstiti tradicionalne specijalitete | Radio Televizija Budva

Foto: miracle.in.montenegro

Do 15. juna turistička sezona bila je slabija za nekih 10 odsto u odnosu na prethodne, međutim dominantan priliv gostiju primjetan je u Budvi posljednjih dana.

"Evidentno je da je posljednih dva tri dana povećan broj turista i prometa, do 15. juna bilo je malo slabije u odnosu an prošlu godinu, ali se pobvćalo i smatram lično da ćemo imati dobar špic", kazao je Vučković.

Porblem sa manjkom radne snage i dalje aktuelan.

"Deficit je uvijek prisutan posebno sa kvalifikovanom random snagom, iako mi koji radimo cijele godine to lakše podnesemo jer imamo stlanu radnu snagu koju pojačamo sezoncima, mi smo se nekako posložoili sa radnicima, uglavnom iz Crne Gre dosta ljudi želi da radi pa želi i da se obuči i već nakon par dana mogu da rade, ali zaista je manjak radne snage prisutan u svim sferama privrede Crne Gore", istakao je on.

Povratne informacije od gostiju su na zdaovoljavajućem nivou, a Vučković ističe da je neophodna promocija domaćih proizvoda.

"Mi smo mnogo jeftiniji od Dalmacije koja nam je konkurencija i to je naša šansa, ovaj PDV na hranu što je restoranima ostavljen na sedam posto to smatram da je dobro, međutim ja smatram da na hranu terba da bude tako za sve ugsotteljske i hotelske objekte PDV za hranu na sedam posto, jer hrana je potreba, a alkohol je luksuz, i mislim da bi tako moda mogli da budemo još konkurentniji kad bi PDV svima ostao sedam posto, trebamo da tražimo šansu da predstavljamo svoje specijalitet, posebno budvanske i mislim da svi treba da nađu način da turistima ponude dva ili tri naša jela kao što su makarule, pašticada ili brodet nešto po čemu smo prepoznatljivi i zbog čega bi se vraćali", kazao je Vučković.

Podsjetimo prema podacima TOB u Budvi trenutno boravi 22.000 gostiju.