24-02-2022

Budva - majka znamenitih umova

Budva je pored turizma i grad kulture. Ne samo zbog njene izuzetno vrijedne istorijske prošlosti, već i zbog stalnih uticaja i prožimanja različitih kultura sa kopna i mora. Kulturna dimenzija Budve uvijek se prepiltala kroz društveni život grada.


Foto: Budva

O Budvi iz davnih vremena i danas živo svjedoče autentični spomenici: brojne crkve, manastiri, tvrđave. Pored toga Budva se može pohvaliti i brojnim znamenitim ličnostima koje su živjele i još žive u njoj.

Najprivlačniji i najstariji je Stari grad Budva, u kojem je i najveći dio tih spomenika.

Pored istorije i kulture, duh Budve kroz vjekove pronosile su i mnoge znamenite ličnosti. Budva je rađala mnoge velikane kičice i pera. Pomenućemo neke: Todor Vukovič, slikar iz Maina XV vijek, Krsto Ivanovic-hroničar Budve XVII vijek.

U XVIII vijeku u Budvi je živio nadaleko poznati konte Stjepan Zanović, od rane mladosti sklon izazovima i avanturama, raskalašnom i opuštenom zivotu.

Znacajna ličnost za Budvu je i slikar bogatog opusa Anastas Bocarić-XVII vijek. Školovao se u Atini, bavio se skulpturom, kaliografijom i primijenjenom umjetnošću. On je ujedno bio i prvi učitelj svome bratu Špiru Bocariću, koji je školovanje provodio u Venciji. Napravio je veliki broj portreta i pejzaža.

Ipak, nesumnjivo najpoznatiji Budvanin, književnik i diplomata za koga se zna i van prostora Crne Gore, narodni tribun bio je Budvanin Stefan Mitrov Ljubiša, XIX vijek.

Taj književnik je i za života proglašen najboljim pripovjedačem toga vremena. Proslavio se bilježeći i sakupljajući narodne običaje, događaje i čuvajući narodni jezik od zaborava.

Iz novijeg vremena, iz perioda XX vijeka, ističu se takođe priznati i poznati javni i naučni radnici. Kao najznačajnije valja navesti braću Miroslava i Stevana Luketića. Dr Miroslav Luketić je poznati istoričar, I hroničar. Njegov brat Stevan Luketic bio je skulptor svjetskog glasa.

U Budvi su se rodili i žive i slikari Slobodan Slovinić i Jovan Ivanović.

I u mlađim generacijama Budve izrodili su se brojni talentovani ljudi... Sportisti, glumci, pisci i slikari koje ćemo pomenuti u nekom narednom pisanju.