12-07-2024

Budvanska školjka ušla u Strateški plan razvoja grada

Budvanska školjka, šetalište koje se prostire od hotela Avala do Zavale, postalo je dio Strateškog plana razvoja grada do 2028, a iako je konkurs za najbolje arhitektonsko rješenje završen i dobitnici su poznati, realizacija projekta se pokazala veoma zahtjevnom, ističe arhitekta i član žirija Vladan Stevović.


Foto: Ministarstvo urbanizma i prostornog planiranja

„Riječ je o površini od oko 28 hektara, koja obuhvata ne samo uži pojas obale Budvanske školjke, već i njeno zaleđe do kontakt zone sa saobraćajnom infrastrukturom“, kazao je Stevović za Radio Budva.

Kako objašnjava, nagrađeni radovi su objavljeni na sajtu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zajedno sa odlukom žirija.

“Ideja je bila da se napravi javna izložba i prezentacija cjelokupnog rješenja, uz navođenje budućih koraka u realizaciji projekta. Nažalost, zbog situacije u kojoj se Budva našla, taj događaj još uvijek nije organizovan”, dodaje Stevović.


Foto: Ministarstvo urbanizma i prostornog planiranja

Projekat šetališta je ušao u Strateški plan razvoja grada, ali postavlja se pitanje kada će realizacija početi i šta je sve potrebno za sprovođenje istog. Stevović navodi da je Budva jedina crnogorska opština koja nema prostorno - urbanistički plan, te da je namjera da konkurski radovi postanu dio istog, čija će izrada, kako ističe, vjerovatno uskoro biti realizovana.

„Sljedeći korak je raspisivanje javnog poziva za razradu dokumentacije, a Opština Budva treba da preuzme administrativni dio posla“, zaključio je Stevović, ističući da je realizacija ovog projekta od velikog značaja, kako za Budvu, tako i za cijelu Crnu Goru.