13-12-2020

CG predvodnik integracija, nastaviti reforme

Brisel je zadovoljan napretkom Crne Gore u evropskim integracijama, a od nove Vlade se očekuje nastavak ekonomskih i reformi u vladavini prava i ostalim ključnim oblastima, poručio je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Evropskog parlamenta Fabio Masimo Kastaldo.

CG predvodnik integracija, nastaviti reforme | Radio Televizija Budva

Foto: Gov.me

Govoreći o izboru nove Vlade, Kastaldo, europarlamentarac iz Pokreta Pet zvjedzica, čestitao je premijeru Zdravku Krivokapiću izbor na tu funkciju i pozdravio činjenicu što će Brisel biti prva zvanična adresa koju će posjetiti.

To je, kaže Kastaldo, simboličan pozitivan signal za kontinuiranu saradnju sa Crnom Gorom koja je, navodi, dala odlične rezultate u prethodnom periodu.

Komentarišući spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije, Kastaldo poručuje da se bilateralni sporovi ne smiju koristiti za blokiranje istorijskog procesa proširenja na Zapadni Balkan.

On kaže i da EU ne treba da ,,vrati“ svoje prisustvo na Balkanu, zato što ga, kako dodaje nikada nije izgubila.

"Da, mora biti oprezna da ne pokaže sumnje ili oklijevanja, svjesna da su drugi akteri spremni zauzeti bilo koji ostavljen slobodan prostor. Jasno je da Kina i Turska, kao i Rusija, s druge strane, slijede njihove interese i sopstvenu stratešku agendu u regionu, ali ostajem uvjeren da ijedan od tih aktera može odgovoriti ponudi Evropske unije, koju čini dugoročna vizija integracije regiona i cjelovita strategija koja se temelji na zajedničkim vrijednostima i interesima. Ponude iz Moskve, Ankare i Pekinga su različite, možda primamljive jer imaju, naizgled manje ograničenja i manje uslovljavanja, ali mora se obratiti pažnja na ono što su duboki motivi iza njihovog napora, svjesni činjenice da oni nijesu nužno usklađeni sa interesima zemalja regiona. Siguran sam da će EU biti u stanju da nastavi sa sprovođenjem te reformske snage u regionu, kako bi zemlje za nekoliko godina postale punopravni dio evropske familije", navodi Kastaldo.

Izvor: RTCG