24-07-2024

Đaković: Pojačan nadzor kvaliteta hrane na crnogorskom primorju

Uprava za bezbjednost hrane je pojačala je inspekcijske kontrole na crnogorskom primorju kako bi osigurala kvalitet hrane tokom turističke sezone. Kako ističe direktor Uprave za bezbjednost hrane Vladimir Đaković, inspektori, kojih je trenutno desetak, su stacionirani u Budvi, Baru i Herceg Novom, odakle pokrivaju i ostale gradove na obali.

Foto: Pexels

Gostujući u jutarnjem program RTB, Đaković je istakao da su u predsezoni inspektori obavili kontrole objekata za koje su od Ministarstva prosvjete dobili informaciju da organizuju rekreativne škole u prirodu. Rezultati tih kontrola bili su pozitivni, ali visoke temperature, otežani uslovi transporta i skladištenja hrane, kao i nedostatak kvalitetne radne snage, doveli su do nekoliko slučajeva trovanja hranom na početku sezone. Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, u saradnji sa inspektorima za inspekcijske poslove i epidemiolozima iz Instituta za javno zdravlje, trenutno analiziraju ove slučajeve kako bi utvrdili uzrok.

S obzirom na prošlogodišnja iskustva, inspektori su fokusirani na širok spektar objekata - od ulične prodaje i štandova sa sladoledom do velikih hotelskih kompleksa. Đaković je naglasio da je stanje zadovoljavajuće, ali da je potrebna velika ozbiljnost prilikom rukovanja hranom i da mjesta za opuštanje nema. Takođe, on ističe da su objekti obavezni da sprovode samokontrole, uključujući uzimanje briseva zaposlenih dva puta godišnje, što je, kako navodi, često zanemareno.

Pored lokalnih inspekcija, posebna pažnja posvećena je i graničnim prelazima zbog povećanog uvoza namirnica, naročito životinjskog porijekla, svježeg mesa i mesnih prerađevina, kao i voća i povrća. Đaković je istakao da su pijace i ulična prodaja takođe pod pojačanim nadzorom, te da će svi koji nemaju odgovarajuće dozvole biti sankcionisani.

Građani imaju mogućnost da prijave nepravilnosti putem "Kutka za potrošače" na sajtu Uprave, gdje mogu da podnesu anonimne prijave, ali i da pronađu neke korisne informacije. Đaković je apelovao na vlasnike ugostiteljskih objekata da sirovine nabavljaju isključivo od provjerenih dobavljača i da osiguraju dokaze o veterinarskom pregledu mesa i mesnih prerađevina, jer će u suprotnom ti proizvodi biti uništeni na licu mjesta.

Pojačan inspekcijski nadzor trajaće do 31. avgusta, s mogućnošću produžetka istog u septembru.