11-10-2022

Đedović: Zakažite mamografski pregled i dođite na predavanje o prevenciji bolesti dojki

JZU Dom zdravlja Budva jedanaestu godinu zaredom obilježava ružičasti oktobar, mjesec borbe protiv karcimona dojke. Gostujući u jutarnjem programu TV Budva dr Sanja Đedović, radiološkinja najavila je aktivnosti do kraja mjeseca ukazujući na značaj redovnih godišnjih pregleda posebno za žene preko 50 godina.


dr Sanja Đedović/Foto: prinsrceen

Novina je zakazivanje mamografskih pregleda putem telefona

“Oktobar je mjesec kada treba da uputimo jedan apel i signal ženama da je nužno da se pregledaju tokom čitave godine ne samo u oktobru. Mi ćemo mamografske preglede raditi kao i svake godine , samo sa određenim izmjenama. Ove godine smo odlućili da se pozivanjem na broj telefona 427 215 zakaže mamografski pregled i to sve žene iznad 50 godina koje nisu radile mamografiju poslednje dvije godine. Pozivom one dobijaju svoj termin za pregled koji će se obavljati svakog dana nakon 14h. Nema čekanja, to će biti recimo od dana poziva u roku od jednog do dva dana zakazano”, kazala je Đedović.

Predavanja pružaju niz korisnih informacija vezanih za bolesti dojki

“Za kraj mjeseca, 28. oktobra u 19h u Akademiji znanja održaćemo predavanje o prevenciji karcinoma dojke na kojem su pozvani da učestvuju dr Nebojša Crnogorac, hirurg za dojke, dr Jadranka Lakićević, onkolog i psihološkinja Ivana MIhović”, najavila je.

Ideja koja tek treba da zaživi: Okupljanje žena iz Budve koje su prošle kroz borbu sa karcinomom dojke

“Postoji ideja i dobra energija koju je kovid do sada sputavao da se žene koje su već prošle kroz tu bolest i borbu da se okupe, tako da ćemo napraviti jednu radionicu 20. oktobra u kojoj će učestvovati psihološkinja Ivana Mihović i ja. Okupićemo jedan mali broj žena gdje ćemo im predočiti šta bi to bilo što smo mi zamislile, šta bi bio cilj njihovog okupljanja, koje bi to bile aktivnosti , da vidimo kolika bi bila zainteresovanost i da krenemo i u tu priču.

Mi smo zamislile da se za početak okupljamo jednom mjesečno, da svakog mjeseca kao gosta imamo drugog specijalistu, recimo nutricoionistu koji bi pričao o načinu ishrane, onda specijalistu fizikalne medicine, jer sve te žene imaju problem i sa grudnim košem i sa pazuhom uopšte sa koštanim sistemom, zatim smo planiralil da pozovemo i psihijatra, zatim da organizujemo neka druženja i izlete, zašto će nam vjerovatno biti potrebna i pomoć, ali otom potom, ali prvo da vidimo koliko su žene zainteresovane.

Ja sam radila jednu anketu intenzivno godinu dana, pa imamo žene koje su oduševljene idejom i smatraju da je to neophodno, al ii one koje su rekle da ne žele da ponovo proživljavaju sve to. Kreniućemo polako sa tim aktivnostima pa ćemo da vidimo”, kazala je Đedović.

Samopregled dojki treba naučiti i primjenjivati

“Moje iskustvo govori da to žene apsolutno ne rade, zaborave, jednostavno to im nije prioritet. Dovoljno je po meni uraditi samopregled jednom u tri četiri mjeseca. Obično se radi poslije tuširanja kada je koža mekana i glatka, ali to ipak treba neko da vam pokaže. Ja to praktikujem da pokažem dok radim ultrazvuk dojki i kada me žene pitaju. Kada ja pitam njih da li znaju , mnoge žene kažu da znaju kako se to radi, pa kada im zatražim da mi pokažu ispostavi se da ne rade kako treba. Uglavnom samopregled treba naučiti”, istakla je Đedović.

Učestalost oboljevanja od ove bolesti je sa starijim godinama, najčešći je karcinom kod žena iznad 50 godina, to nam govori iskustvo iz Doma zdravlja, ali moram da kažem da vrlo loše stojimo sa statistikom, nemamo ni nacionalni registar. Ali čitav niz koriosnih informacija o ovoj bolesti pružaju upravo predavanja, zaključila je Đedović.