26-08-2024

Dom zdravlja Budva uskoro u novom ruhu: Planirana modernizacija objekta i opreme

Uprava Doma zdravlja Budva postavila je sebi zadatak da rekonstruiše postojeći objekat tako da on dobije savremeni izgled i modernu opremu kako bi se zadovoljile sve veće potrebe stanovništva i turista za zdravstvenim uslugama, kazao je direktor JU DZ Budva, Blažo Radoman.

Dom zdravlja Budva uskoro u novom ruhu: Planirana modernizacija objekta i opreme | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva portala

Dom zdravlja Budva ima odobren projekat rekonstrukcije prvog sprata u vrijednosti od 1.200.000 eura koji finansira Ministarstvo zdravlja i u okviru kojeg je uređeno već odjeljenje za mikrobiologiju, a nastavak radova, iz uprave najavljuju nakon završenog Javnog poziva.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da najavim, nakon zalaganja, da je poziv ponovo objavljen. Javni poziv je otvoren do 20. septembra i vjerujem da ćemo ovaj put do kraja kalendarske godine imati potpisani ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem i da će izvođenje i završetak kompletnih radova biti u 2025. godini", kazao je Radoman za Polis.

Uprava Doma zdravlja Budva postavila je sebi zadatak da rekonstruiše postojeći objekat tako da on dobije savremeni izgled i modernu opremu kako bi se zadovoljile sve veće potrebe stanovništva i turista za zdravstvenim uslugama.

"Novim projektom to je nekih hiljadu kvadrata jer jedan dio već rekonstruisan. Dobićemo centar za metalno zdravlje, takođe higijensko epidemiološka služba će se kompletno rekonstruisati u standardima sa EU, biće urađene nove specijalističke ambulante, što me izuzetno raduje jer idemo u susret tome da se što više usluga prima u DZ, u cilju rasterećenja sekundardnog i tercijalnog nivoa. Sve se fazno radi i na samom kraju uradiće se i kancelarije za Upravu Doma zdravlja", istakao je on.

Tokom naredne godine DZ Budva će imati kompletnu projektnu dokumentaciju za nadogradnju prvog sprata da bi mogli da ga kandiduju Ministarstvu za finansiranje, najavio je Radoman.

"Izvršili smo već i kompletnu projektnu dokumentaciju koju smo uradili vezano za samu rekonstrukciju odjeljenja za fizikalne terapije koje će se proširiti u skladu sa potrebama. Vjerujem da ćemo ugovor o rekonstrukciji imati do kraja ove godine. Takođe, uradili smo i projekat rekonstrukcije laboratorije gdje bi se izvršila rekonstrukcija i nabavka savremene opreme. Mi planiramo tokom 2025. godine, a o tome smo i obavijestili Ministarstvo zdravlja, da uradimo projekat i reviziju potpuno novog odjeljenja hemodijalize jer potrebe to nalažu. Budva je turistička destinacija i imamo dosta upita od strane turista koji imaju potrebu za takvu medicinsku uslugu", dodao je on.

Namjera je da DZ Budva bude regionalni centar za radiološku dijagnostiku, zato je u toku nabavka novog mamografa i opreme koja će to omogućiti. Opština Budva je nedavno donirala dva sanitetska vozila koja će stići u naredna dva mjeseca.

D.Č.