02-07-2024

Formirano prvo odjeljenje zdravstvenih tehničara u Budvi, kuvara preko broja

Ove godine 320 učenika apliciralo je za upis u prvi razred JU SMŠ "Danilo Kiš". Prema riječima direktora škole Krsta Vukovića biće formirano 44 odjeljenja, a u drugom upisnom roku u avgustu nada se da će svi preostali, koji su na spisku za upis, naći svoje mjesto.

Formirano prvo odjeljenje zdravstvenih tehničara u Budvi, kuvara preko broja | Radio Televizija Budva

Oko 300 učenika predalo je dokumente i zvanično se upisalo u jedinu srednju školu u Budvi koja je ove godine nudila čak 11 obrazovnih smjerova. Vuković je i više nego zadovoljan i ističe da je po prvi put od osnivanja škole ponuđena mogućnost da svi svršeni osnovci nastave školovanje u svom gradu.

"Imali smo u teorijskom i praktičnom smislu 420 slobodnih mjesta sa nekoliko novih smjerova u poslednje dvje godine. To je bila sjajna prilika za osnovce da se usmjeravaju prema našoj školi da ostaju u Budvi i sa te tačke gledišta apsolutno smo zadovoljni jer je po prvi put 320 učenika, bivših osnovaca, podnijelo dokumenta i apliciralo za upis kod nas. Oko 300 ostvarilo pravo, zapravo bili su konkurentni i upisali su ono što su željeli", kazao je Vuković za program Radio Budve.

Pored prošlogodišnja dva nova smjera, sportske gimnazije i carine, špedicije i organizacije transporta učenici su ove godine prvi put imali priliku da konkurišu za smjer zdravstveni tehničar.

"Novi smjer ove godine i novo odjeljenje zdravstveni tehničar već smo formirali sa 26 učenika, a imamo još dva slobodna mjesta za avgustovski rok", istakao je Vuković.

Biće formirana i tri odjeljenja gimnazije opšti smjer, jedno odjeljenje sportske gimnazije, dva turističkih tehničara, dva ekonomskih tehničara, popunjeno je i odjeljenje carina, špedicija i organizacija transporta. Ostalo je mjesta za gastronome, restoratere, poslasičare, dok je odjeljenje kuvara popunjeno.

"I ove godine smo slijedili interesovanje naše omladine i omogućili dva odjeljenja turističkih tehničara. Bilo ih je oko 70 u ovom upisnom roku za taj smjer, ali tražili smo 56 i tu smo formirali oba odjeljenja. Ove godine smo po prvi put od osnivanja smjera ekonomski tehničar ponudili upis za 56 učenika, odnosno dva odjeljenja i tu je završen upis tako da u avgustu nećemo tražiti učenike za taj smjer. Imamo popunjeno odjeljenje kuvara, treći stepen 28 učenika i vrlo zanimljivo 12 učenika koji su htjeli da se upišu i ostali do kraja na spisku oni će se prirodno orjentisati prema trećem stepenu kojim raspolažemo, odjeljenju slastičara gdje smo upisali 11 učenika, a tražili 14, tako da tu ima mjesta. Za ove koji su ostali tražićemo od Ministarstva prosvjete da nam dozvoli i treći stepen konobar i izaći ćemo svima u susret da se u avgustu upišu i ostanu kod nas. Oko 15 učenika je gastronoma, ostalo je još nekoliko mjesta za četvrti stepen restoratera. Sve ukupno gledano, zadovoljni smo, prezadovoljni što smo omogućili prije svega onima koji žele da se školuju u srednjoj školi Danilo Kiš da imaju raznovrstan izbor i svoje šanse", istakao je Vuković.

Tehničar prodaje je smjer za koji ove godine u junskom roku nije bilo interesovanja učenika, pa neće biti ponovljen u avgustu.

"Nije garancija da ako upišete mnogo učenika da će to odmah na startu biti i dobra situacija za školu zato što smo u obavezi da razmišljamo o strukturi tih odjeljenja i da naravno shodno tome obezbijedimo i adekvatan kadar. S obzirom na to da je prethodne godine bilo 36 odjeljenja u našoj školi, pretprošle oko 30, a ove godine sa sadašnjom situacijom imamo čak 44 odjeljenja, to je za nas poseban izazov. Radićemo naravno u dvije smjene i mislim da u nekim našim novim okolnostima, shodno operativnim radovima koje ćemo raditi tokom raspusta, da će ukupna situacija biti povoljna za realizaciju vaspitno obrazovnog procesa", zaključio je Vuković.