03-09-2020

Francuska priprema 100 milijardi eura podsticaja za ekonomiju

Francuska planira da potroši 100 milijardi eura kako bi izvukla ekonomiju iz oštrog pada izazvanog pandemijom koronavirusa, saopštili su zvaničnici Vlade.


Pariz, Foto: Pixabay

Premijer Žan Kasteks najavio je 160 hiljada novih radnih mjesta u narednoj godini, prenosi Hrportfolio.

"Novi paket podsticaja uključuje 35 milijardi eura za jačanje konkurentnosti ekonomije, 30 milijardi za ekološki prihvatljive energetske mjere i 25 milijardi za pomoć u zaštiti radnih mjesta", objasnili su zvaničnici.

Sektor transporta dobiće 11 milijardi eura, od čega će 4,7 milijardi pripasti željeznici. Za obnove zgrada kako bi se poboljšala njihova energetska efikasnost biće izdvojene četiri milijarde.

Industrija vodonika, koja bi po mišljenju sve većeg dijela javnosti trebalo da odigrati ključnu ulogu u tranziciji s fosilnih na ekološki prihvatljiva goriva, dobiće dvije milijarde EUR.

U obliku direktne pomoći za industrijske projekte biće isplaćena milijarda EUR, uključujući 600 miliona eura koji bi trebalo da pomognu kompanijama da vrate proizvodnju u Francusku.

Jedan od zvaničnika je rekao da vrijednost podsticaja odgovara četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što znači da Francuska ulaže više državnog novca u svoju ekonomiju od svih ostalih velikih evropskih zemalja.

"Cilj plana je da se sačuva ekonomija od urušavanja i spriječi eksploziju nezaposlenosti", rekao je Kasteks.

On je dodao da Vlada želi planom da omogući otvaranje najmanje 160 hiljada radnih mjesta u narednoj godini.

Podsticaji su uglavnom usmjereni na kompanije i skoro uopšte ne ciljaju na jačanje lične potrošnje, tradicionalnog pokretača francuskog rasta za razliku od njemačkih koji sniženom stopom poreza na dodatu vrijednost (PDV) ciljaju baš potrošače.

Vlada predsjednika Emanuela Makrona računa da će plan ekonomiji omogućiti povratak na pretpandemijski nivo do 2022. godine.

Francuska ekonomija je u recesiji i u drugom tromjesečju, koje se poklopilo s blokadom uvedenom radi suzbijanja Covida-19, pala je 13,8 odsto. U cijeloj ovoj godini trebalo bi da oslabi 11 odsto.


Izvor: MINA Business