06-08-2024

Grad teatar: „Bogojavljenska noć“ večeras na sceni između crkava

Večeras, sa početkom u 21 čas, na sceni između crkava, biće izvedena predstava „Bogojavljenska noć“(“Twelfth Night“) Vilijama Šekspira. Predstava je produkcija York international Shakespeare festivala. Izvodi se na engleskom jeziku bez prevoda, saopšteno je iz JU Grad teatar.


Foto: Portal RTB/Arhiva

Međunarodni Šekspirov festival u Jorku (YISF) osnovan je 2014. i nastoji prikazati, kako lokalne adaptacije Šekspirovih djela, tako i internacionalne interpretacije. Kako i sami naglašavaju: „Naša misija je da dovedemo produkcije Šekspirovih djela – i radikalnije pristupe njegovim dramama – u Jork, iz cijelog svijeta. Ove produkcije djeluju kao prozori u druge kulture i potiču nas da ih bolje razumijemo. Šekspir je univerzalni jezik koji drži ogledalo prirodi.


Foto: Grad teatar

Učestvovanje međunarodnih umjetnika i njihovo tumačenje predstava za koje mislimo da ih dobro poznajemo, omogućuje nam da vidimo izraz savremenog razmišljanja i stavova u današnjem svijetu“. Prethodnih godina Međunarodni Šekspirov festival je ugostio produkcije koje su raspravljale o rasi i rasizmu u Poljskoj, feminizmu u Rumuniji, iskustvima mladih u Španiji i kolonizaciji u Hondurasu – sve kroz produkcije Šekspira.

Razlog zbog kojega su se odlučili za „Bogojavljensku noć“ je što sada, možda više nego ikada ranije, ova predstava dolazi na svoje mjesto istražujući teme rodnog identiteta koje mlađe generacije hrabro iznose pred svjetsku javnost.

Muziku za predstavu potpisuju Nik Džouns (Nick Jones) i Filip Par (Philip Parr).

U predstavi igraju: Tom Moris (Tom Morris), Adam Perot (Adam Perrott), Džejkob Vard (Jacob Ward), Tomas Dženings (Thomas Jennings), Beatris Bouden (Beatrice Bowden), Livi Poter (Livy Potter), Kejti Koen (Katie Coen), Sonja Dilorenco (Sonia Di Lorenzo), Nik Džouns (Nick Jones) i Skajlar Mabri (Skylar Mabry)

Iste večeri, u amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, sa početkom u 21 čas, biće prikazana treća repriza predstave „Protekcija“ nastale po istoimenom djelu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića. Predstava je koprodukcija JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor. Predstava „Protekcija“ je 82. produkcija Grada teatra i ovo je prvi put da se Nušić radi na festivalu.

Pored Milana Neškovića koji je bio zadužen za adaptaciju i režiju, autorski tim čine Biljana Grgur, kostimograf, Daniela Dimitrovska, scenograf, Duda Buržujka, muzika, Staša Blečić,scenski pokreti i dr Dijana Marojević, scenski govor i Ivan Nikolovski, asistent scenografa.

U predstavi igraju: Igraju: Ninoslav Đorđević, Marija Maša Labudović, Ivana V. Jovanović, Saša Torlaković, Biljana Keskenović, Ana Rudakijević, Lazar Nikolić, Srđan Aleksić,
Julija Petković, Miloš Lazić, Stevan Vuković i Staša Blečić.
Za publiku je obezbijeđen prevoz sa autobuskog stajališta kod hotela Bracera u 19 i 30 časova. Napominjemo da u blizini manastira ima mjesta za parkiranje.